Головна Новини Суспільство події Путін аплодує угорцям: як змусити Будапешт перестати ставити палиці в колеса Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін аплодує угорцям: як змусити Будапешт перестати ставити палиці в колеса Україні

Угорщина стає третьою країною-сусідкою України, після Білорусі, яка відкрито підіграє Путіну

6 червня 2022, 12:57
Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ України очікує на довідку про психічний стан спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера. Раніше угорський політик заявив, що президент Володимир Зеленський має проблеми з психікою. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк нагадав, що саме Угорщина блокує будь-які реакції на звірства Росії в Україні. Як можуть далі розвиватися українсько-угорські відносини, а також відносини офіційного Будапешта та Євросоюзу? Чи є ймовірність, що Угорщина перестане ставити палиціи в колеса санкцій проти Росії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін аплодує угорцям: як змусити Будапешт перестати ставити палиці в колеса Україні

Україна та Угорщина. Фото: з відкритих джерел

Тиск усередині Євросоюзу на Угорщину – куди ефективніший, ніж просто обмін "люб'язностями" між Будапештом та Києвом

Політтехнолог Борис Тізенгаузен розмірковує так:

"Позиція політичного керівництва Угорщини, м'яко кажучи, викликає подив. І я говорю не лише про обурливі заяви спікера на адресу українського президента (жорстка дипломатична реакція нашого МЗС на це була правильною). Позиція офіційного Будапешта – це не лише заяви. Саме Угорщина заблокувала ухвалення шостого пакету санкцій Євросоюзу у первісному вигляді (з повним ембарго на російські енергоносії). Саме угорське керівництво спочатку заявило, що йому треба 700 млн євро, щоб подолати наслідки цього ембарго. А потім, коли ЄС готовий був на цьому піти угорське керівництво, заявило, що їм треба вже 18 млрд. євро. Зрозуміло, що на таку суму ніхто не погодився. Ця ситуація показала, що керівництво Угорщини не хотіло вирішити питання компенсації. Воно хотіло саме блокувати відповідні санкції".

За словами експерта, офіційний Будапешт поводиться абсолютно проросійськи. І навіть не приховує цього.

"У цій ситуації Україні слід проводити переговори, зокрема з нашими союзниками в ЄС. Тиск усередині Євросоюзу на Угорщину – куди ефективніший, ніж просто обмін "любезностями" між Будапештом та Києвом", – пояснює Борис Тізенгаузен.

Він зазначає, що втрачається сенс у великих союзах, де колегіально приймаються рішення, якщо одна невелика Угорщина може піти на думку інших членів ЄС. Чим вона користується, блокуючи санкційні ініціативи.

"Схоже, що у Росії з'явилася дуже проста модель поведінки. Навіщо корумпувати весь ЄС заради ослаблення чи не запровадження санкцій, якщо можна корумпувати керівництво однієї невеликої країни? І Кремль, мабуть, саме на це кинула свої ресурси, зокрема фінансові", – зазначає політтехнолог.

Питання політичної корупції – це не лише Угорщина, продовжує він. Ряд чиновників із тієї ж Німеччини після завершення своєї каденції опинялися у наглядових радах найбільших російських енергетичних держкомпаній. На мільйонні зарплати. За те, що лобіювали та продовжують лобіювати російські інтереси в Європі. Це є політична корупція.

"Ми реагуємо лише після певних заяв чи дій з боку угорського керівництва. Тобто не ми починаємо якусь конфронтацію. А нам треба працювати на випередження. Чинити максимально жорсткий тиск на Угорщину, пояснюючи свою позицію та справжні причини такої поведінки Будапешта. І наші дипломати у цьому напрямі працюють, – каже Борис Тізенгаузен. – Не за горами розгляд заявки України як кандидата до ЄС. І там знову розкриються різні політичні "консерви". Нам важливо розкрити їх раніше – і не дозволити ставити ціпки в колеса української євроінтеграції".

Ми бачимо чергове корумпування путіним політиків Європи

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зазначає:

"Сумно бачити, як цілий спікер парламенту держави Євросоюзу перетворюється на придворного блазня путіна. Це заради якихось примарних обіцянок – розділити та подарувати частину України, деякі політики Угорщини ризикнули репутацією своєї держави, поставили на кон усе, чого досягли за останні роки? Ризикують перебуванням у ЄС, показують свою незацікавленість щодо участі в НАТО?".

На думку експерта, ми бачимо чергове корумпування путін політиків Європи. І, зрештою, зазначає Тетяна Лупова, всім доведеться це визнати – і назвати конкретні прізвища, щоб зупинити цю практику – ризикувати державами та націями заради нагальних інтересів окремих політиків.

"Якими будуть подальші відносини між Україною та Угорщиною – залежить від того, наскільки угорський народ готовий підтримувати українців у нашій боротьбі за життя. На щастя, там є не лише Орбан (прем'єр), Сійярто (глава МЗС) та Кевера (спікер парламенту), а й думка президента. А Каталін Новак, яка обіймає цю посаду з 10 травня 2022 року, вже висловила повну підтримку Україні, – нагадує експерт. – Отже шанс на нормалізацію відносин є – і не йдеться про тоталітаризм, зазомбованість та колективну відповідальність, як у Росії. Сподіваюся, угорці розуміють, що змінити окремо взятих політиків легше, ніж наново відновлювати репутацію надійного партнера ЄС та НАТО, заглиблену підтримкою тероризму та геноциду, організованого росією проти українського народу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — окупанти готуються до удару: у Генштабі розповіли, куди росіяни стягли "Іскандери" та "Панцирі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

борис

6 червня 2022, 12:52

Разорвать все дип отношения. Объявить пособником росфашистови и предателем евросоюза.


Новини