Головна Новини Суспільство події Протистояння на Донбасі: чи загостриться військова ситуація влітку
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння на Донбасі: чи загостриться військова ситуація влітку

Експерт каже, що особливих зрушень щодо війни на сході України, швидше за все, поки не передбачається

25 травня 2021, 16:16
Поділіться публікацією:

У районі проведення операції Об'єднаних сил обстріли, як і раніше, не вщухають. При цьому фіксується, що окупанти все частіше використовують міномети, а 24 травня навіть завдали удару по житловому будинку.

Протистояння на Донбасі: чи загостриться військова ситуація влітку

Експерти дали прогноз на літо щодо війни на Донбасі. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Військові експерти поділилися з виданням "Коментарі" прогнозами щодо того, як ситуація на Донбасі може розвиватися влітку, яке настане вже за тиждень.

Особливих змін для Донбасу зустріч Байдена і Путіна не принесе

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що поки президент України буде вірити, що на Донбасі немає російських військ, поки ми не визнаємо РФ стороною конфлікту, не слід очікувати жодних кардинальних змін.

"Ми будемо бачити періодичну конфронтацію, після чого буде наступати нетривале затишшя. І такі "гірки" повторюватимуться знову і знову залежно від політичної ситуації на міжнародній арені і всередині Росії. Якщо у Путіна будуть проблеми, він почне "тиснути" на Україну, в тому числі обстрілами. Це може тривати роками, поки ми не визнаємо війну війною", — прогнозує Олег Жданов.

На його думку, зустріч президентів США і РФ, на яку багато хто покладає великі надії, ні до чого особливого не призведе.

"Занадто мало можливостей для компромісів між Вашингтоном і Москвою. Практично немає точок дотику, — пояснює експерт. — Тому переговори по Україні, звичайно, будуть. Але без особливих проривів. США точно не віддадуть нас під РФ, як думають деякі. Не для цього вони вкладали сюди гроші останні 7 років, тоді як Путін примушував нас "до любові і дружби" через військову конфронтацію".

Також Олег Жданов нагадав, що проросійська "п'ята колона" терпить в Україні поразку, а США збільшують свій вплив.

"Ми — буферна зона між НАТО і РФ, — запевняє фахівець. — Такими нас колективний Захід і хоче бачити. Нас будуть "підтягувати" до стандартів і критеріїв НАТО. Але членами Альянсу не зроблять. Тому що в разі конфлікту треба буде безпосередньо воювати з Росією. А ніхто ані в НАТО, ані в ЄС, ані в США до цього, схоже, не готовий".

"У майбутньому ми все частіше будемо чути артилерію"

На думку колишнього розвідника, начальника військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" Андрія Римарука, зустрічі Байдена і Путіна, Путіна і Зеленського можуть або розгорнути війну з новою силою, або підштовхнути її до завершення, або ж залишити усе як є. Залежить від того, хто і на які поступки піде.

"Але якщо залишити зустрічі за дужками (чого гадати), то бойові дії продовжуватимуться. Не настільки активні і криваві, як, наприклад, роком раніше або в позаминулому році. Але досить інтенсивні. Така вже зовнішньополітична ситуації склалася. Ніхто ні про що не може домовитися", — говорить експерт.

Андрій Римарук вважає, що зустрічі в рамках ТКГ вже жодним чином не впливають на хід бойових дій, а хвалений "нормандський" формат опинився в підвішеному стані.

"Пошуки варіантів А, Б, В, Г, Д тощо також поки ні до чого не призводять. Однак ж фіксуються щодня: десь більше, десь менше. Як я і прогнозував, частіше почали застосовуватися міномети 82 і 120 мм. У майбутньому ми все частіше будемо чути артилерію, в тому числі 152-й калібр", — попереджає екс-розвідник.

За словами Андрія Римарука, активізуються і снайпери, ставку на яких останнім часом робить Росія.

"Річ у тому, що РФ все важче фінансувати війну на Донбасі. Тому підтримувати внутрішній інформаційний простір, підживлювати його війною будуть якраз снайпери. Вони працюють ефективно. Крім того, один снайперський постріл коштує набагато дешевше, аніж той же снаряд, міна і так далі", — пояснює Андрій Римарук.

Також експерт наводить статистику, що наразі у нас 8 поранених із початку травня. Тоді як у травні минулого року було 49.

"Це не означає, що Зеленський такий молодець, а перемир'я таке дієве. У нас жодного дня без обстрілів. Просто росіяни менше б'ють артою, їм це фінансово невигідно. Тому працюватимуть снайпери, а ствольна арта — вузькоспрямовано, точково. Війна позиційна, а суть її в тому, щоб шукати слабке місце супротивника і наносити кинджальний удар", — зазначає Андрій Римарук.

Також експерт зазначає, що тиші, швидше за все, не буде навіть у місцях розведення сил і засобів. Тим більше, що ті ж Петрівське і Золоте вже періодично "шумлять".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому в Росії вважають, що Україна перекидає свою відповідальність за ситуацію в східних регіонах на Кремль. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як експерти оцінюють ймовірність розгляду теми Донбасу на одному зі всеукраїнських референдумів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини