Головна Новини Суспільство події Протести ФОП під Верховною Радою: політична акція чи відповідь на посилення фіскалізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести ФОП під Верховною Радою: політична акція чи відповідь на посилення фіскалізації

Під парламентом зібралися представники бізнесу та приватні підприємці, які прийшли висловити свій протест проти запровадження касових апаратів

25 січня 2022, 18:48 comments1380
Поділіться публікацією:

Мітинги українських ФОПів, які виступають проти обов'язкового використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), вилилися сьогодні у зіткнення під стінами Верховної Ради.

Протести ФОП під Верховною Радою: політична акція чи відповідь на посилення фіскалізації

Протести ФОПів - фото: УНІАН

Експерти проаналізували для видання "Коментарі", чого більше у цих виступах – економіки чи політики? А також оцінили дії влади.

Економічних причин протестів немає. Це політичні акції, явно добре організовані та профінансовані

Голова Комітету економістів України Андрій Новак впевнений, що сьогоднішні протести ФОПів не мають жодних логічних підстав.

"Вони є суто політичними акціями. Очевидно, профінансованими певними політиками, які хочуть так чи інакше повернутись до влади. І, схоже, вони такими протестами шантажують чинну владу, щоб потрапити до нового Кабміну (т.зв. "уряд єдності") або отримати інші преференції", – каже експерт.

На його думку, ФОП протестують проти того, чого уникнути неможливо.

"Касові апарати та видача чеків під час кожного акту купівлі-продажу товарів чи наданні послуг – це загальноприйнята практика всіх цивілізованих країн. Україна на рівні Конституції закріпила рух до Євросоюзу, євроінтеграції. А ніде в Європі під час придбання товару чи послуг ви не знайдете місця, де вам не видадуть чек, – наголошує Андрій Новак. — Хіба що на деяких блошиних ринках, де люди продають свої речі. А тому немає сенсу протестувати та вимагати відкласти введення РРО ще на пів року чи рік. Навіщо відстрочка, якщо це – неминуче?"

Експерт акцентує, що зараз зобов'язання поставити касові апарати є лише у ФОПів 2, 3 та 4 групи.

"Йдеться про тих, у кого обіг – понад мільйон гривень на рік. Думаю, маючи такий оборот, можна за кілька тисяч поставити касовий апарат, а тим більше – безплатно завантажити відповідний додаток у телефон", – зазначає Андрій Новак.

Тому, вважає він, економічних причин таких протестів немає. Єдина правдива аргументація – бажання й надалі працювати без урахування, без видачі чеків, без касових апаратів, щоб уникнуть сплати податків.

"Але рано чи пізно це потрібно було припиняти. І те, що уряд припинив це, зобов'язавши з 1 січня ФОПів 2, 3 та 4 групи ставити касові апарати, – нормальна практика, – каже експерт. – До речі, механізм ФОП активно використовується навіть великими супермаркетами, торговельними мережами. Отримавши в багатьох з них чек, можете побачити, що купили товарів не в супермаркеті, або в мережі, а в деякого ФОПу. Це робиться задля ухилення від податків. І це слід припинити, наводячи елементарну фінансову дисципліну. Що й сталося. Наголошую – економічних причин для протестів немає. Це політичні акції, явно добре організовані та профінансовані. Людей звозять до Києва автобусами, їм видають однакові накидки, прапори, транспаранти з однаковими гаслами. Це не природний рух, а явно організований та проплачений".

Ось прийшла "відповідь" від підприємців

Економічний експерт Данило Монін вважає, що влада отримала логічну розв'язку після того, як понад рік ігнорувала і ФОПів, і створену президентом Раду розвитку малого підприємництва.

"Але ж остання напрацювала компромісний законопроект, – зазначає експерт. – Але Мінфін і голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який виступає за посилення фіскалізації та податкового преса, "злили" його в унітаз. Вони сказали, що жодних компромісів не буде. Ось прийшла "відповідь" від підприємців. Все логічно..."

Данило Монін впевнений, що у виступах підприємців більше саме економіки, а не політики.

"Адже малому бізнесу методично збільшують не лише податки через підвищення мінімальної зарплати, а й адмінвитрати на ведення бізнесу. А також – додатково збільшують можливості щодо зняття корупційної ренти з них, – пояснює експерт. – Головними вигодонабувачами цього всього є великі мережі, а також силовики-контролери".

Раніше на порталі "Коментарі"- як вплинула пандемія на кількість приватних підприємців в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини