Головна Новини Суспільство події Прокурор Гааги розпочав розслідування щодо злочинів Росії проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Прокурор Гааги розпочав розслідування щодо злочинів Росії проти України

В Гаазі планують розслідувати злочини Путіна

1 березня 2022, 10:50
Поділіться публікацією:

Прокурор міжнародного кримінально суду Карим Ахмад Хан заявив, що почав розслідування щодо ситуації в Україні. Про це відомо з прес-служби міжнародного кримінального суду.

Прокурор Гааги розпочав розслідування щодо злочинів Росії проти України

У Європі почнуть розслідувати злочини Путіна, фото з відкритих джерел

В заяві він сказав, що вирішив якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні. Оскільки Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати покази до офісу. Але він двічі скористався своїми прерогативами, щоб на законних підставах визнати юрисдикцію Суду щодо злочинів проти нашої держави за Римським статутом, які відбуваються на нашій території.

Перша декларація, подана урядом України, була визнаною такою, що МКС має юрисдикцію розглядати злочинів, скоєні на території України з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Друга декларація подовжує цей період, щоб розслідувати всі злочини, які вже скоєні на території України з 20 лютого 2014 року.

"Я ознайомився з висновками Офісу щодо попереднього вивчення ситуації в Україні, та підтвердив, що є достатні підстави для початку розслідування. Зокрема, я впевнений, що є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні були скоєні воєнні злочини, так і злочини проти людства та вже були оцінені під час попередньої експертизи Офісом. Враховуючи розширення конфлікту останніми днями, я вважаю, що це розслідування також охопить будь-які нові імовірні злочини, що підпадають під юрисдикцію мого офісу, які вчиняються будь-якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України", — наголосив він.

Також прокурор додав, що дав команді доручення для застосування всіх можливостей для збереження доказів. Наступним кроком є   продовження процесу та отримання дозволу від Палати попереднього провадження Суду на відкриття розслідування.

Альтернативний шлях, викладений у Статуті, який міг би ще більше прискорити розгляд справи, — це передати через державу-учасницю МКС ситуацію до офісу прокурора. Тоді активно та негайно суд приступить до незалежних та об’єктивних розслідувань Управління.

Як повідомляв портал, експерт розповів, що означає міжнародний трибунал для Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини