Головна Новини Суспільство події Прогноз для України: чого очікувати у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз для України: чого очікувати у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі

Росія робить ставку на те, що Захід на тлі внутрішніх соціально-економічних, енергетичних проблем втомиться від цієї війни, але сама Україна точно не втомиться

27 листопада 2022, 17:17
Поділіться публікацією:

Наступного тижня ми вступаємо в зиму та в нову стадію протистояння з російською агресією. Ексклюзивно для видання "Коментарі" експерти спрогнозували, що нам очікувати найближчим часом у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі.

Прогноз для України: чого очікувати у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У Кремлі стали чинити більший тиск на Захід, у тому числі брязкаючи ядерною зброєю

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що останнім часом багато говорять про переговори. І ця тенденція, на її думку, нікуди не подінеться в найближчому майбутньому.

"Оскільки військові поразки, які зазнає (Харківська область, частково – Херсонська та Луганська) і може ще зазнати Росія в Україні, наближають якщо не мир, то переговорний процес – точно. З самої РФ ті чи інші політики, спікери все частіше кажуть, що Москва готова до переговорів, мовляв, цього не хоче Київ, Зеленський не хоче. Якщо будуть реальні пропозиції з боку Заходу – лише тоді, коли там побачать, що Росія реально готова до переговорів. Поки ж вона займається тролінгом та заявами на кшталт "ми готові, війна може закінчиться хоч сьогодні, але нехай Україна погодиться на наші умови". Це – не про переговори. Як і заяви, що лунають з РФ, про необхідність "десатанізації" України і так далі", – підкреслює аналітик.

На її думку, зараз не видно з боку РФ реального прагнення переговорів. І Захід це все чіткіше розуміє. І надсилатиме відповідні сигнали до Москви, що вже роблять навіть Німеччина та Угорщина, які раніше дуже лояльно ставилися до Росії.

"При цьому взимку, через погодні умови, військові дії можуть зменшитися або навіть припинитися на окремих напрямках, – прогнозує Олеся Яхно. – Тому ЗСУ прагнуть якнайшвидше проводити контрнаступальні дії, обрубуючи логістичні ланцюжки противника, знищуючи склади з боєприпасами, максимально намагаючись повернути свої території. Але до мирних переговорів, умов, пропозицій, на мою думку, ще далеко".

Зрозуміло, зазначає експерт, що РФ під зиму створює максимальні енергетичні та інфраструктурні проблеми. Причому не лише Україні. І, найімовірніше, продовжить це.

"Диверсії відбуваються не тільки на "Північному потоці" (у чому підозрюється РФ), а й на низці підводних кабелів (є прецеденти пошкоджень, в яких також проглядається "рука Москви"). Росія робить ставку на те, що Захід на тлі внутрішніх соціально-економічних, енергетичних проблем втомиться від цієї війни. Україна точно не втомиться. Ми стільки втрат маємо, що відступати, йти на якісь поступки – не згодні. Або – ми, або ж – нас. Це, схоже, зрозуміли вже у Кремлі. І стали чинити більший тиск на Захід. У тому числі брязкаючи ядерною зброєю. Сподіваючись видавити якусь перевагу при виході з конфлікту. Але нічого у них не вийде", – констатує Олеся Яхно.

Ситуація що з бізнесом, що з фінансами буде без змін, доки не скінчиться війна

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко розмірковує так:

"Я не чекаю на якісь глобальні зміни в економіці України. Ми вже отримали гарантії від Євросоюзу на 18 мільярдів євро. Це покриє щонайменше половину бюджету України без Міноборони. На додаток до цього ми продовжимо, очевидно, отримувати фінансування від Світового банку. Плюс – допомога США", – зазначає експерт.

За його словами, ситуація з бізнесом, що з фінансами буде без змін, поки не скінчиться війна. І очевидно, що якийсь період після неї на нас чекатиме стагнація в економіці, бізнесі та держфінансах.

"У соціальному плані ситуація й надалі буде складною. Ані значно зростання пенсій, ані зростання соцвиплат не очікується. Але ми розуміємо, чому це все. А тому – наберемося терпіння, віри в нашу перемогу – і продовжимо робити все для того, щоби ворог був швидше повалений, а ми почали відновлення України", – констатує Олег Попенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського відреагували на випади Лаврова про "неонацистських правителів" України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини