Головна Новини Суспільство події Продукція Вінниківської фабрики залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів, – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Продукція Вінниківської фабрики залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів, – ЗМІ

Журналісти вважають, що схеми "Вінниківської фабрики" не закривають через відсутність політичної волі

23 лютого 2023, 11:05
Поділіться публікацією:

Для припинення роботи схем із продажем призначених для Duty Free цигарок без сплати податків потрібна політична воля державної влади та активні зусилля правоохоронців. У їх відсутність обсяг збитків від тіньового ринку сягає 20 млрд грн на рік, які бюджет недоотримує для фінансування армії у розпал війни. Як передає портал "Коментарі", про це пишуть "Українські новини".

Продукція Вінниківської фабрики залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів, – ЗМІ

Тютюнова фабрика у Вінниках - лідер нелегального ринку

Видання наводить останні дані аналітичної платформи Kantar про обсяги тіньового ринку сигарет, що становить майже 20% усіх продажів. Основна схема – сигарети з маркуванням Duty Free, призначені для безмитної торгівлі. За їхніми даними, у 64% виявленої нелегальної продукції Duty Free зазначено, що її виробником є Винниківська тютюнова фабрика (Львівська область, власник – Григорій Козловський).

На думку експертів, якби держава хотіла прикрити ці схеми, то зробила це давно. Для цього не потрібні додаткові законодавчі зміни.

"Слідчі органи у рамках кримінального провадження мають весь необхідний інструментарій для того, щоб відстежити нелегальний продукт від точки роздрібної торгівлі до підприємства виробника", — каже гендиректор асоціації "Укртютюн" Наталія Фесюн.

"На законодавчому рівні всі необхідні закони про відповідальність існують, питання до того ж Бюро економічної безпеки, яке зараз за фактом не працює належним чином. Тобто все, що зараз відбувається, — повний провал роботи БЕБ. Наскільки вони в цьому зацікавлені, або не зацікавлені?" зацікавлені, я зараз сказати не можу. Але те, що у цьому напрямі результати погані, це однозначно", – каже керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

За словами координатора експертної групи Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, тему "Винників" порушують на заходах за участю ДПС, голови податкового комітету, митної служби. "Представники податкової служби розповіли, що вже неодноразово навідувалися до цієї фабрики, виявили певні порушення, написали розпорядження і в останні місяці ця фабрика почала демонструвати бурхливе зростання сплати податків. Тому вони дали їм випробувальний термін і сказали, що чекають від них білої, нормальної роботи ", — каже він. Проте припинити незаконну діяльність ЛТФ чомусь ні в кого не виходить.

Однією з причин може бути нещодавня поїздка колишнього заступника генпрокурора Олексія Симоненка у відпустку на "Мерседесі" власника ЛТФ Григорія Козловського у супроводі охоронця останнього.

"Правоохоронці рівня Симоненка не можуть не знати, чим саме займається людина, яка має відношення до ТОВ "Винниківська тютюнова фабрика", почесний президент ФК "Рух" та власник коханого з початку повномасштабного вторгнення Росії серед нашої еліти готелю у Львівській області Emily Resort, який гостинно , а іноді навіть безкоштовно, приймає топ-чиновників на нічліг, тиждень, місяць", – повідомив журналіст УП Михайло Ткач.

"Продукція "Вінниківської фабрики" залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів. І, схоже, для зміни ситуації потрібна велика політична воля не лише на рівні керівництва правоохоронних органів, а й на рівні керівництва держави. Робота цієї та подібних схем уже давно перейшла зі сфери економічної злочинності на рівень загрози національній безпеці", — йдеться у матеріалі.

Читайте також на порталі "Коментарі" – в Україні змінилися ціни на цигарки: скільки доведеться платити курцям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини