Головна Новини Суспільство події Про що свідчить заява посла КНР у Франції про «російський Крим» – на що розрахунок
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що свідчить заява посла КНР у Франції про «російський Крим» – на що розрахунок

Можливо, проблема в самому послі, а можливо – і в зміні політики Китаю

24 квітня 2023, 13:00 comments1062
Поділіться публікацією:

Після того, як посол Китайської Народної Республіки (КНР) у Франції Лу Шайє поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік, а також заявив, що Крим був "російським спочатку", вибухнув передбачуваний скандал. Здивована перш за все європейська спільнота, не кажучи вже про пострадянський простір. У той же час директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко закликає не розганяти "зраду", пояснюючи, що висловлювання одного дипломата – ще не офіційна позиція Пекіна. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Про що свідчить заява посла КНР у Франції про «російський Крим» – на що розрахунок

Посол КНР у Франції Лу Шає. Фото: з відкритих джерел

Заяви китайського посла у Франції виглядають дивно

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков впевнений, що заяви посла КНР у Франції, ніби пострадянські держави не затвердили своїх кордонів – абсурдні.

"Навіть до ООН Україна та Білорусь увійшли на 26 років раніше, ніж КНР. Та й сам Китай визнає міжнародно визначені межі пострадянських країн. І не забуваємо, що сам Китай, на тлі своїх територіальних питань, неодноразово заявляв про незмінність міжнародно визнаних кордонів, наголошував, що Крим є частиною України", – наголошує експерт.

На його думку, з урахуванням такої публічної позиції КНР заяви китайського посла у Франції виглядають дивно.

"Можливо, проблема в самому послі, а можливо – і в зміні політики Китаю. Ми не побачили миттєвої реакції на цей факт із боку МЗС Піднебесної", – наголошує Сергій Биков.

Під приємною для Кремля "вишенькою на торті" у вигляді нібито російського Криму ховається невизнання, в тому числі кордонів самої Росії як частини пострадянського простору

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Всі, хто будь-коли перетинався з китайською політикою, розуміє, що заяви дипломатів ніколи не робляться там "від себе". Вони завжди узгоджуються з Пекіном, інакше отримають різку реакцію. Отже, з високою ймовірністю ми маємо справу з конкретною позицією КНР".

Експерт не виключає, що випад з боку Лу Шайє було зроблено з метою врівноважити зроблену раніше заяву посла КНР при ЄС. Заяви, де було дано жорсткі оцінки діям РФ, висловлено фактично проукраїнську позицію.

"Тепер спробували врівноважити ту заяву – зворотною по суті від іншого посла, – пояснює Олег Саакян. – Меседжі адресовані різним аудиторіям. Ще одне завдання показати бурхливу діяльність, підштовхнувши інших гравців якось реагувати на позицію КНР. Яка скоріше – імітація, ніж усталена позиція".

До того ж, продовжує експерт, заява Лу Шайє б'є і по РФ.

"Під приємною для Кремля "вишеньки на торті" у вигляді нібито російського Криму приховується невизнання, зокрема, меж самої Росії як частини пострадянського простору, – наголошує Олег Саакян. – І, роблячи подібні заяви, КНР явно не має на меті схвалити "приростання" РФ новими (вкраденими в України) територіями. Скоріше – свої інтереси, у яких РФ є об'єктом китайських амбіцій. З усіма наслідками, що випливають...".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль відбирає паспорти у високопосадовців: чого боїться путінський режим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини