Головна Новини Суспільство події Про що говорять зарплати чиновників в Україні: до чого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять зарплати чиновників в Україні: до чого є питання

Високі зарплати, на жаль, все ще в Україні не є гарантією чесності людини

28 березня 2024, 19:24
Поділіться публікацією:

Кабмін України розкрив зарплати чиновників. За даними Мінфіну, найвищі у січні 2024 року були у співробітників НКРЕКУ (в середньому 68,9 тисяч гривень). Також високі зарплати у співробітників Антимонопольного комітету (в середньому 67,7 тис. грн). У Секретаріаті Кабміну середня зарплата складає 57,9 тис. грн. При цьому мінімальна зарплата в Україні сьогодні становить 7100 грн (з 1 квітня – 8000), а прожитковий мінімум дорівнює 2920 гривень. Зважаючи на ці показники, про що говорять зарплати чиновників і той прожитковий мінімум, який є в Україні? Наскільки велике навантаження на бюджет за таких зарплат чиновників, коли потрібні кошти для фінансування армії, закупівлі дронів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять зарплати чиновників в Україні: до чого є питання

Зарплати чиновників в Україні. Фото: із відкритих джерел

Високі зарплати – нормальне явище, але за однієї умови

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський вважає, що в Україні склалася парадоксальна ситуація щодо зарплат чиновників.

"Люди хочуть, щоби чиновники одночасно були ефективними та компетентними, чесними і при цьому працювали на мінімалку. Високі зарплати, на жаль, не є гарантією чесності людини – і досвід українських чиновників неодноразово показував, що навіть одержуючи мільйони, вони продовжують красти з бюджету. Але, якщо зробити зп мінімальною, то чесних людей там не залишиться в принципі", – пояснює експерт.

Тому, продовжує він, високі зарплати – це нормальне явище. І високі зарплати на держслужбі – це також нормально. Але лише за умови, що чітко працює правоохоронна система, яка бореться із казнокрадами, наголошує Денис Гороховський.

За його словами, якщо знизити відповідні зарплати, то це не матиме значного ефекту на бюджет, але а) спровокує відтік людей, які чесно працювали тільки на свою зарплату; б) інших спровокує до більш активного пошуку джерел альтернативного збагачення.

"Що призведе до додаткових витрат", – констатує експерт.

Величезні кошти доводиться витрачати на САП, НАБУ, ВАКС

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Зарплати вказаних чиновників, на мій погляд, не так мають хвилювати українське суспільство, як кошти, які доводиться витрачати на нав'язані Україні органи на кшталт САП, НАБУ, ВАКС. Вони типу борються з корупцією, але фактично дублюють функції інших правоохоронних органів".

Мільярди гривень, які йдуть на утримання чиновників, можна зрозуміти, вважає експерт. Тому що цих чиновників важко кимось замінити.

"А функції тих самих НАБУ та САП можуть виконувати ДБР, БЕБ тощо. Немає необхідності утримувати ані їх, ані той самий ВАКС із зарплатами під 200 тисяч грн. А утримання одного судді з усією його челяддю обходиться в мільйони гривень! Може, на це варто звернути увагу? Подібні функції могли б виконувати ті ж самі районні суди. Не кажучи вже про те, що спеціальне судочинство у нас взагалі не передбачено законом!", – наголошує Сергій Войченко.

На жаль, резюмує він, на це у нас особливої уваги не звертають. Як і на захмарні зп спостережних порад, куди позаводили іноземців, які практично не з'являються в Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Раді нова ініціатива: кого пропонують карати в'язницею довічно.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини