Головна Новини Суспільство події Про що говорять переговори Путіна та Сі Цзіньпіна – як розвивалися відносини РФ та Китаю у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять переговори Путіна та Сі Цзіньпіна – як розвивалися відносини РФ та Китаю у 2022 році

За цей рік відносини КНР-РФ пережили одне велике піднесення на початку року, за яким відразу ж послідувало стрімке падіння

30 грудня 2022, 17:38 comments1143
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін та голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін провели сьогодні, 30 грудня, відеопереговори. Було заявлено про готовність нарощувати "стратегічну взаємодію, надавати один одному можливості для розвитку, бути глобальними партнерами на благо народів наших країн та на користь стабільності в усьому світі". Що можна сказати про російсько-китайські відносини, зокрема в ракурсі війни в Україні. Як вони розвивалися (видозмінювалися) цього року, чого очікувати у майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять переговори Путіна та Сі Цзіньпіна – як розвивалися відносини РФ та Китаю у 2022 році

Путін і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Приблизно з середини літа головний меседж китайсько-російських відносин – економічне співробітництво

Експерт зі Східної Азії Олексій Живора акцентує, що за цей рік відносини КНР-РФ пережили одне велике піднесення на початку року, за яким одразу ж було стрімке падіння.

"Росія не розрахувала свої сили, а Китай довірився "позиції сили" свого сусіда з приводу повномасштабного вторгнення в Україну. Невдача, яка спіткала Кремль, в очах Пекіна значно знизила значущість відносин і віру в надійність свого новоявленого північного партнера. Піднебесна найбільше цінує послідовність та системність, а не безпідставну самовпевненість", – пояснює експерт.

За його словами, незважаючи на офіційну комунікацію, яка відображає "стратегічне партнерство" між двома державами, Китай вибудовує власну політику.

"Останнім часом, навіть незважаючи на фундаментальні зміни всередині країни з обранням Сі Цзіньпіна генеральним секретарем Комуністичної Партії Китаю на третій термін поспіль, позиція Пекіна зміщується все ближче до нейтральної. Приблизно з середини літа головний меседж китайсько-російських відносин – економічне співробітництво. Причому у звичайному вигляді – без прискорень і без будь-яких особливих умов, що дозволяють Москві уникати західних санкцій у великих масштабах", – уточнює Олексій Живора.

Цікаво з дипломатичної точки зору для регіону він вважає раптове політичне "пробудження" Японії.

"Раніше досить табуйовані теми щодо повернення втрачених північних територій втратили такий статус, – зазначає експерт. – "Заслугою" стратегічно-партнерської Росії є визнання Токіо протистояння з Китаєм як головного геополітичного ризику майбутнього. Останній факт, зокрема, зараз виявляється у пожвавленні закупівлі озброєння Японією. Якоюсь мірою саме це "пробудження" третьої економіки світу також вбиває клин у відносинах КНР-РФ — у Пекіні на це точно не розраховували".

Після російських провалів в Україні предмета для особистої зустрічі лідерів КНР та РФ просто немає

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що Росія остаточно стала васалом Китаю.

"Цього року виявилося, що РФ абсолютно залежить від того, скільки Китай купить її нафти, газу, скільки зможе постачати їй електроніки, – зазначає він. – Росія стрімко втрачає незалежність. І Китай став її останньою надією, щоб хоч якось утриматись на економічному плаву. У Пекіні явно сподівалися, що РФ зможе порушити усталений світопорядок, захопивши Україну – і цим розв'язавши руки КНР, зокрема, у питаннях Тайваню. Зрештою, розчарований Росією — Китай не особливо турбується про її подальшу долю, не дає їй озброєнь і електроніки, на які вона розраховує".

Отже, констатує Сергій Таран, нинішнє відеоспілкування Сі з Путіним не більше, ніж віртуальна демонстрація союзу між Пекіном і Москвою, тоді як змістовного наповнення такого союзу немає.

"Дуже символічна відеоконференція, – наголошує експерт, – яка демонструє, що після російських провалів в Україні предмета для особистої зустрічі лідерів КНР та РФ, для матеріального співробітництва у військовій сфері, в економіці просто немає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки 2022 року на зовнішньополітичному фронті: яким був цей рік для України та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини