Головна Новини Суспільство події Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому прямі погрози Заходу та Україні пішли саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому прямі погрози Заходу та Україні пішли саме зараз

І Лукашенко, і Путін намагаються залякати Захід та Україну, змусивши їх до припинення війни на умовах Кремля

25 листопада 2022, 13:05 comments2670
Поділіться публікацією:

Під час саміту країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), що відбувся в Єревані, самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Лукашенко погрожував світу ядерною зброєю (якої в нього немає) і закликав Україну укласти мир з Росією. Інакше, мовляв, "повне знищення України". Про це пише Телеграм-канал "Белорусский Гаюн", відзначаючи, що Лукашенко просто біситься, розуміючи — він дарма поставив на Путіна, а пряме залучення РБ у війну змете нинішню білоруську владу. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці припущення та заяви Лукашенка.

Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому прямі погрози Заходу та Україні пішли саме зараз

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко усвідомлює ризики прямої участі у війні проти України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що Лукашенко озвучив погрози, що виходять із московської адреси.

"Його могли попросити про це. Але у стилі Лукашенка робити подібні заяви і з власної ініціативи. Все для того, щоб підіграти та/або потішити Путіна. Це відбувається вже не вперше. До того ж такими гучними заявами Лукашенко набиває собі ціну, намагається демонструвати і свою крутість", – пояснює експерт.

Тож, наголошує він, це не просто емоції, а ще й тактика політичної гри Лукашенка з Путіним.

"Путін для Лукашенка – одночасно і загроза, і гарант його збереження при владі, хоч би відносної. Скоріш за все, Лукашенко усвідомлює ризики прямої участі у війні проти України. У нього просто тваринна чуйка на погрози для свого політичного режиму і себе особисто. І він, напевно, розуміє, що пряма участь у війні проти України з високою ймовірністю призведе до його поразки, причому він може програти (втратити владу) набагато раніше за Путіна. Тому "бацька" намагається маневрувати та уникати прямої участі у війні проти України, тим більше, коли росіяни зазнають поразки. Якби він хотів брати участь у цій війні безпосередньо, то він би вже давно зробив це", – зазначає Володимир Фесенко.

З іншого боку, продовжує він, Лукашенко чудово розуміє, що у разі повної поразки Путіна у війні він також може втратити владу. Тому й змушений підтримувати РФ у війні проти України, уникаючи прямої участі у ній.

"Лукашенко боїться і повної поразки Путіна, але боїться і Путіна, який може піти на пряму анексію Білорусі, – наголошує експерт. – Чи може "бацька" зрадити Путіна? Він може зрадити будь-кого – заради збереження своєї влади. Але питання: а на користь кого зрадити? Захід та Україна не вірять Лукашенку – і не допомагатимуть йому. Єдиний можливий союзник, якого самопроголошений президент РБ сподівається – це Китай. Але Китай дуже далекий. Фінансово та політично він може допомогти Лукашенку, але гарантувати збереження його режиму – навряд. Тож Лукашенко буде з Путіним до кінця. Вони або обидва програють (для Лукашенка, як я зазначав, цей фінал може настати раніше, у разі прямої участі у війні проти України), або спробують зберегти свою владу через відносне заморожування війни проти України. Саме на реалізацію другого сценарію і націлені загрозливі заяви Лукашенка. І він, і Путін намагаються залякати Захід та Україну, змусивши їх припинити війну на умовах Кремля".

Білорусь зараз – не суб'єкт, вона залежить від волі Росії і фактично окупована РФ

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв вважає, що ситуацію з Лукашенком чудово характеризує приказка "Коготок ув'яз – усій пташці прірва".

"Лукашенко має репутацію хитруна. Але знаменитий німецький філософ Гегель правильно казав, що хитрість – це найвища форма дурості. І Лукашенко виявив таку політичну форму дурості – він усе поставив на одну країну, Росію. На країну криваву, агресивну, хвору на імперські амбіції. Якийсь час Лукашенко багато чого отримував від РФ – і фактично дармові ресурси та грошові вливання. А потім йому виставили рахунок. І тепер він є російською маріонеткою, яка повністю залежить від Путіна. Важливо розуміти, що Білорусь зараз – не суб'єкт. Вона залежить від волі Росії та фактично окупована РФ", – пояснює соціолог.

За його словами, зараз Лукашенко веде себе, як маленька, дурна, примхлива дитина. Який істерикою намагається досягти неможливого. Ну, наприклад, щоб йому купили замок чи космічний корабель. Щось недосяжне. Аналогічні, наголошує Павло Федорченко-Кутуєв, вимоги білоруської маріонетки Кремля щодо фактичної капітуляції України.

"Для Лукашенка немає хороших варіантів після цієї війни, окрім програшу України, яка, за задумом Путіна, має перетворитися на російського васала на кшталт Білорусі. Чого не буде ніколи – і це продемонстрував героїзм українського суспільства і насамперед ЗСУ. Тож Лукашенку не залишається нічого іншого, окрім як підігравати російському диктатору, озвучуючи якісь його мрії, сподіваючись, що все якось утвориться, що він прокинеться одного ранку – і немає загрози ні його, ні путінському режимам, пов'язаним кров'ю". , — Констатує соціолог.

Лукашенко розуміє, що може виявитися зовсім не потрібним Кремлю

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Саміт ОДКБ продемонстрував, що ця організація, яка й раніше не була монолітною, на сьогодні і зовсім є "сплячою". І країни, які туди входять, просто чекають моменту, щоб залишити її ряди. Путін точно не може розраховувати на ОДКБ".

За словами експерта, заява Лукашенка, що доля ОДКБ залежить від успіху так званої "спеціально-воєнної операції" РФ в Україні демонструє, що він вірно розуміє ситуацію. А саме – якщо (а точніше – коли) Росія програє в Україні, доля ОДБК та самого Лукашенка буде не менш сумною, ніж доля РФ.

"Поки що ж Лукашенко змушений співати з чужого голосу. І, судячи з того, що він робить істеричні, взаємовиключні заяви, співає він, м'яко кажучи, не дуже переконливо, – зазначає Євген Магда. — Він розуміє, що може виявитися зовсім не потрібним Кремлю. Той має своїх агентів впливу всередині білоруської влади. І проведення тих же дострокових президентських виборів у РБ цілком можливе".

Читайте на порталі "Коментарі" — Лукашенко озвучив погрози Кремля, закликавши Зеленського не тягнути з переговорами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини