Головна Новини Суспільство події Про що говорять дії США та РФ: до чого готуватися Україні, Європі, всьому світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять дії США та РФ: до чого готуватися Україні, Європі, всьому світу

Кремль хоче демонстративно вийти на протистояння між США та РФ

22 лютого 2024, 14:50 comments7652
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден продовжує закликати Конгрес проголосувати за допомогу Україні, запевняючи, що це може стати однією з найпотужніших речей проти російського диктатора Володимира Путіна, якого назвав "божевільним суччиним сином". При цьому, за даними Bloomberg, Адміністрація Байдена намагалася розпочати переговори з Росією, щоб відмовити її від спроб запустити космічну зброю з ядерним потенціалом. На цьому фоні з'явилися повідомлення, що РФ готує територіальні претензії до США. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" дії Москви та Вашингтона.

Про що говорять дії США та РФ: до чого готуватися Україні, Європі, всьому світу

Джо Байден та Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Байден ні про що говорити з Путіним більше не збирається

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Протягом усієї своєї політичної кар'єри Путін використовує метод шантажу та підвищення ставок. З останніх прикладів – вихід Росії з договорів щодо використання тактичної ядерної зброї, ракет середньої та дальньої дальності тощо".

Таким чином, пояснює експерт, Кремль хоче демонстративно вийти на протистояння (і спілкування) між США та РФ.

"Саме це Путін просував 2021 року в Женеві під час зустрічі з Байденом. Якийсь переділ світу, позиціонування себе як глобального гравця", – наголошує Віктор Таран.

По факту, продовжує він, ні Путін, ні Росія не є центрами впливу.

"Для Штатів путінський режим – такий собі гопник, який знову і знову це доводить своїми діями, новими спробами шантажу. Тому відповідна реакція. Байден ні про що говорити з Путіним більше не збирається", – робить висновок Віктор Таран.

2024-й рік стане архіскладним

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан акцентує, що зараз відбувається хаотизація відносин по лінії демократичний світ – держави нової осі зла. І ключовою проблемою тут, на його думку, є слабкість Адміністрації Байдена.

"Ця слабкість зумовлена двома речами. Перша – відсутність підтримки у Конгресі, де після останніх виборів більшість за республіканцями. Друга – відсутність самого Байдена як лідера. В силу різних причин (і об'єктивних, і суб'єктивних), він не може проявити ту силу, яка була характерна лідерам США, які досягли серйозних успіхів на зовнішній арені (Рузвельт, Ейзенхауер, Рейган). Тому залишається під питанням – чи вдасться нинішнім США щось змінити у хиткому балансі сил на міжнародній арені до листопадових виборів", – зазначає експерт.

По-хорошому, продовжує він, у Байдена немає іншого виходу, як застосувати силу, щоб претендувати на переобрання.

"Але, схоже, він не може перестрибнути на той рівень, якого вже досяг. І того, що зробив — і для України, і для світу. З іншого боку, якщо на зміну Байдену прийде Трамп, є небезпека того, що він почне реалізовувати ті страшилки, про які періодично говорить. І про вихід США з НАТО, і про припинення допомоги Україні, і таке інше", – наголошує Вадим Трюхан.

Він резюмує: 2024 стане архіскладним – і для України, і для Європи, і для всього світу. Тим важливіше європейцям консолідуватись, вважає екс-дипломат.

"Німці, французи, британці вже демонструють свою здатність підхопити булаву лідерства, яку, схоже, упустив Байден. Але цього явно замало, – упевнений експерт. – Європі слід значно активніше збільшувати міць своїх армій та підтримку України. А Україні важливо вистояти, не втратити нових територій. Щоб після того, коли відбудеться переформатування лідерства у світі, з новими силами спробувати відвоювати все захоплене путінською Росією".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому трампісти в США загралися: до чого готуватись Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини