Головна Новини Суспільство події Про що говорить провокація зі збитим росіянами американським дроном – чому це на руку Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить провокація зі збитим росіянами американським дроном – чому це на руку Україні

Росіяни знайшли оптимальний варіант продемонструвати Україні та Заходу свою рішучість йти у цій війні до кінця

15 березня 2023, 10:27 comments4154
Поділіться публікацією:

Російські винищувачі збили над Чорним морем американський розвідувальний дрон MQ-9. При цьому в традиційній для неї манері РФ спростовує свою причетність до атаки на безпілотник США. Про що свідчить цей інцидент? Чи вплине він на перебіг російсько-української війни? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить провокація зі збитим росіянами американським дроном – чому це на руку Україні

Беспілолотник. Фото: з відкритих джерел

Тепер можна сподіватися на те, що ставлення до війни у Білому Домі стане ще серйознішим

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Цей інцидент є не що інше, як провісник, чи своєрідний анонс, майбутнього "чорного лебедя" (несподівана подія, що різко змінює ситуацію), який рашисти самі собі наполегливо навертають на голову. Цілком зрозуміло, що американці, зокрема Адміністрація Байдена, використовують його собі на користь".

Адже сам інцидент, наголошує експерт, був справді абсолютно нічим не спровокованою провокацією російської воєнщини.

"Іншими словами, – пояснює Вадим Трюхан, – можна сподіватися на те, що ставлення до війни у Білому Домі стане ще серйознішим. І, ймовірно, ця ситуація піде нам у плюс. У той же час, не слід недооцінювати дії рашистів. Адже вони знайшли оптимальний варіант (обійшлося без жертв) продемонструвати Україні та Заходу свою рішучість іти в цій війні до кінця. Хоч би яким він був".

Навряд чи подія приведе з ескалації російсько-американських відносин

Політолог Дмитро Воронков вважає, що швидше за все це був навмисний маневр російської авіації, щоб ліквідувати безпілотник.

"На такий крок у РФ могли піти, щоб мінімізувати інформаційний потік, який надходить з таких дронів до американської розвідки, яка ділиться даними з українським військовим командуванням. Особливо – з урахуванням того, що саме з Чорного моря країною-агресором найчастіше проводяться ракетні обстріли", – наголошує експерт.

Він сумнівається, що Кремль таким чином мав намір надіслати якийсь меседж США. Інакше не спростовував би свою участь у даному інциденті, а вигадав чергову байку, чому йому довелося піти на такі заходи, пояснює Дмитро Воронков.

На його думку, навряд чи те, що відбулося, приведе з ескалації російсько-американських відносин, які й так – гірші, далі нікуди. І точно не змусить США припинити запуски безпілотників, у тому числі над Чорним морем, упевнений політолог.

"Швидше, навпаки – відповідна активність зросте, – прогнозує він. – Отже такий інцидент грає нам руку. Росія вкотре продемонструвала свою неадекватність та агресивність. Думаю, це лише спонукає і Штати, і Захід загалом, підтримувати Україну у війні проти РФ".

Інцидент говорить про бажання РФ підвищити ставки

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса поділився такою думкою:

"Цей інцидент свідчить про бажання РФ підвищити ставки. При цьому, реакція США поки що була стримана: вони не стали звинувачувати військових РФ у тому, що ті збили БПЛА, а скоріше сказали про пошкодження та про те, що збили його самі, щоб він не потрапив до рук росіян".

На думку експерта, навряд чи те, що сталося, суттєво вплине на хід війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Інституті вивчення війни (ISW) розповіли, перед яким вибором незабаром опиниться Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини