Головна Новини Суспільство події Про що говорить позиція Грузії щодо війни в Україні – чому Тбілісі боїться сваритися з Москвою
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить позиція Грузії щодо війни в Україні – чому Тбілісі боїться сваритися з Москвою

Грузинська влада не хоче щось зробити для прискорення перемоги України, не хоче відкрито виступати проти Кремля

2 лютого 2023, 14:30 comments1705
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що уряд Грузії вбиває екс-президента цієї країни, громадянина України Михайла Саакашвілі, якого публічно катують щодня. Відповідну заяву випустило і Міністерство закордонних справ України. Тим часом президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що Росія має відмовитися від майже 15-річної окупації території її країни в рамках можливої мирної угоди РФ з Україною. Що можна сказати про позицію грузинської влади щодо російсько-української війни та ставлення до Саакашвілі? Чому вона саме така? Чи є ймовірність якихось змін? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить позиція Грузії щодо війни в Україні – чому Тбілісі боїться сваритися з Москвою

Саломе Зурабішвілі. Фото: з відкритих джерел

Деклароване публічно Грузією збереження прозахідного курсу не підтверджується реальними рішеннями

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко вважає, що влада Грузії діє зараз, виходячи з двох факторів.

"По-перше, вони не можуть дати задню в конфлікті з Саакашвілі, тим самим виявивши певну слабкість та програти психологічне змагання з ним. По-друге, ми розуміємо, що влада Грузії зараз серйозно залежить від проросійського олігархату – насамперед Іванішвілі (екс-прем'єр, засновник правлячої партії "Грузинська мрія" мільярдер Бідзіна Іванішвілі, який формально пішов із політики півтора року – прим. ред.), пов'язаного з РФ. Тому деклароване публічне збереження прозахідного курсу не підтверджується реальними рішеннями. Тому така політика і щодо Саакашвілі, і щодо війни проти України. Все це виходить із небажання глибшої взаємодії із Заходом, потайного саботування процесу євроінтеграції", – пояснює Ярослав Божко.

Для цього, резюмує він, певною мірою і підходить така ситуація, де влада Грузії може викликати на себе невдоволення Заходу – і під цим приводом зупиняти подальшу інтеграцію. Тому що зробити це відкрито неможливо – через позицію грузинського суспільства.

Грузинська влада не хоче щось зробити для прискорення перемоги України, від якої вони раптом вирішили отримати вигоду

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Грузинська президентка з початку війни не вірила у перемогу України, продовжує це робити і зараз. Але видно, щоб тамтешня влада зрозуміла, що Грузія залишилася у меншості на карті світу в ракурсі російсько-української війни – і вирішила спробувати скористатися ситуацією".

При цьому, зазначає експерт, влада Грузії, відмовляючись підтримувати Україну і допомагаючи Росії обходити санкції, чомусь вважає, що їм усі винні.

"Їх дуже засмучує той факт, що нам допомагає весь демократичний світ. І в Тбілісі, схоже, вирішили – чому б не спробувати собі щось із цього отримати. Або хоча б ще раз нагадати світовій спільності про себе, "незаслужено" забутих. Виглядає це саме так, тому що, – підкреслює Тетяна Лупова, – сама грузинська влада не хоче щось зробити для прискорення перемоги України, від якої вони раптом вирішили отримати вигоду".

На тлі цієї поведінки влади Грузії, наголошує експерт, ще яскравіше виглядає доброзичливе ставлення власне грузинів до українців.

"За нас воює грузинський легіон, нас підтримують пересічні жителі Грузії, – нагадує Тетяна Лупова. – Це може говорити про величезний розрив між грузинами та їхньою владою, яка, схоже, втрачає підтримку не лише на міжнародному рівні, а й усередині країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Туреччина проти постачання танків Україні – від чого залежить позиція Анкари щодо війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини