Головна Новини Суспільство події Про що Байден попередив Сі: стали відомі подробиці розмови двох лідерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що Байден попередив Сі: стали відомі подробиці розмови двох лідерів

Американський президент попросив припинити допомагати Росії у відновленні військово-промислової бази

3 квітня 2024, 08:38 comments1199
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден та голова КНР Сі Цзіньпін провели телефонну розмову, під час якої обговорили не лише американо-китайські відносини, а й війну в Україні. Як передає портал "Коментарі", про це пише The New York Times.

Про що Байден попередив Сі: стали відомі подробиці розмови двох лідерів

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, що в Білому домі заявили, що Байден говорив про боротьбу з виробництвом наркотиків, конфлікт на Близькому Сході, ядерну програму Північної Кореї та підтримку Китаєм Росії. За словами радника Байдена Джона Кірбі, також вони торкнулися тем несправедливої торговельної політики, затриманих американців та блокування TikTok.

Видання, посилаючись на високопоставленого представника адміністрації, зазначає, що розмова була скоріше "контрольною зустріччю" перед візитом міністра фінансів та держсекретаря до Китаю. Байден хотів наголосити, що Китай не повинен допомагати Росії у відновленні військово-промислової бази – КНР взяла на себе частину торгівлі, яку припинили європейські країни, що дозволило Москві відновити можливості виробництва зброї.

Білий дім також попередив Китай, щоб він дав команду припинити обстріл кораблям берегової охорони, які обстрілюють з водометів філіппінські кораблі в спірних водах Південно-Китайського моря. Також Штати заявили, що китайські військові провокаційно використовують літаки та кораблі поблизу Тайваню. Байден підтвердив, що США дотримуються "політики одного Китаю".

У свою чергу Сі заявив, що тайванське питання — це "перша червона лінія", яку не можна переступати у відносинах між країнами, тому Штати повинні вдатися до "конкретних дій" і продемонструвати готовність не підтримувати незалежність Тайваню. Також китайський лідер розкритикував "нескінченний потік заходів", що вживаються Штатами для придушення економіки, науки та технологій Китаю.

За словами чиновника, американський президент також хотів, щоб Китай попросив Іран зупинити хутистів від нападів на торговельні судна у Червоному морі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — який результат війни в Україні влаштує Китай: чому Париж почав сподіватися на Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини