Головна Новини Суспільство події Позов Медведчука до ЄСПЛ: допомогу при розгляді надасть провідний юрист із Європи Мельмендьє
commentss НОВИНИ Всі новини

Позов Медведчука до ЄСПЛ: допомогу при розгляді надасть провідний юрист із Європи Мельмендьє

За одним із звернень адвокатів до ЄСПЛ відкрито провадження

14 листопада 2021, 14:05
Поділіться публікацією:

Провідний європейський юрист Бертран Мельмендьє допоможе під час розгляду звернення голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя", народного депутата Віктора Медведчука до Європейського суду з прав людини. Про це під час пресконференції на тему "Ведучий європейський адвокат приєднується до команди правового захисту голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя", народного депутата Віктора Медведчука заявила адвокат опозиційного політика Лариса Чередниченко, пише 112 юа.

Позов Медведчука до ЄСПЛ: допомогу при розгляді надасть провідний юрист із Європи Мельмендьє

Віктор Медведчук, фото з відкритих джерел

"Україна свого часу приєдналася до європейської конвенції з прав людини, а це означає, що Україна взяла на себе зобов'язання всіляко підтверджувати та захищати європейські цінності та основні права громадян і на рівні Конституції України, і на рівні кримінально-процесуального кодексу стверджується, що в "Україні діє пріоритет міжнародного права, міжнародних договорів над національними нормами. Кримінальне та процесуальне законодавство, принцип верховенства права повинні в Україні застосовуватися з урахуванням практики ЄСПЛ", — сказала вона.

Юрист зазначила: "Людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями в Україні й саме це визначає суть і спрямованість держави та державних органів. Це декларація, а що відбувається на ділі?"

"А насправді ми наведемо вам приклад кримінальних проваджень щодо лідера опозиції Віктора Володимировича Медведчука. Віктору Володимировичу повідомлено про підозру у двох кримінальних провадженнях — це події 2014-2020 років, і вугільна справа — події 2014-2015 років. З моменту повідомлення Віктору Володимировичу про підозру захист отримав доступ до матеріалів досудового розслідування попри чіткі, суворі ієрархічні норми українського та міжнародного законодавства, правоохоронні органи України щодо Віктора Володимировича діють поза правовим полем. Ми відреагували на це, в тому числі й з точки зору порушення основоположних прав нашого клієнта. Ми подали два звернення до ЄСПЛ. І у нас є відповідь. По одному зі звернень відкрито провадження – справа називається "Медведчук проти України №32100/2021". Матеріали другого нашого звернення послужили посиленням доводів для першого, об'єднані з першими та будуть з ним розглядатися одночасно, бо порушення такі ж — повторювані: порушення права на свободу Віктора Володимировича, порушення права на доступ його до правосуддя, переслідування з політичних мотивів", — зазначила адвокат.

За її словами, "щоб влада не звинуватила нас в упередженості, саме тому до нас приєднався Бертран".

"Це провідний європейський юрист і кому, як не йому, знати про те, як норми європейського законодавства застосовуються, дотримуються. Ми будемо раді, якщо пан Бертран допоможе нам і при подальших зверненнях до ЄСПЛ на користь Віктора Володимировича", — підсумувала Чередниченко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини