Головна Новини Суспільство події Посол США вже у Києві: чи варто чекати, що тепер Вашингтон у рази збільшить допомогу Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Посол США вже у Києві: чи варто чекати, що тепер Вашингтон у рази збільшить допомогу Україні

Бріджіт Брінк очолила дипмісію в українській столиці після трьох років відсутності посла США

31 травня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

Посол США в Україні Бріджіт Брінк розпочала роботу в Києві. У своєму Twitter вона підкреслила, що першочерговий пріоритет США допомогти Україні захиститися. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає для України робота американського посла, як вона може допомогти нам отримати більшу підтримку з боку США у протистоянні російській агресії, і що за допомога нам ще потрібна від Штатів.

Посол США вже у Києві: чи варто чекати, що тепер Вашингтон у рази збільшить допомогу Україні

Посол США в Україні Бріджіт Брінк. Фото: сайт Посольства США в Україні

Присутність посла США у Києві – політичний сигнал

Політолог Віктор Таран нагадує, що посада посла США в Україні була вакантною з травня 2019 року, коли адміністрація Дональда Трампа відкликала у Вашингтон Марі Йованович. Він також зазначає, що нова посол – Бріджіт Брінк – до призначення в Україну була американським послом у Словаччині. А до цього обіймала посаду заступника помічника держсекретаря у Бюро у справах Європи та Євразії Державного департаменту (2015-2018 рр.), відповідаючи за питання, пов'язані зі Східною Європою, Кавказом та конфліктами у Європі. Крім того, працювала заступником голови місії в посольствах США в Ташкенті, Узбекистан (2014-2015 рр.) та в Тбілісі, Грузія (2011-2014 рр.).

"Присутність посла США у Києві – політичний сигнал. Це означає, що Київ стає безпечнішим. Шах і мат для російської пропаганди, яка розповідає щось на кшталт "якщо захочемо, ми все ж таки захопимо Київ", "будемо знову бомбити Київ". Проте повернення в українську столицю посольств, а особливо знакового – американського, по суті означає, що Київ отримав від американців досить серйозні системи безпеки. Настільки серйозні, що посол США може почуватися тут досить комфортно, – пояснює Віктор Таран. – Наголошую, це дуже сильний сигнал, який демонструє безпекові чинники, посилення української армії, а також підкреслює імпотенцію та безсилля росіян".

Крім того, продовжує політолог, для росіян та всього світу це знак, що Україна залишається у пріоритеті США. Що ніхто нас не збирається кидати. Що нам і надалі допомагатимуть – і озброєнням, і фінансово. Таким чином, зазначає Віктор Таран, розвиваються всі наративи, які намагається просувати російська пропаганда (у стилі "від України втомилися", "невдовзі українцям не допомагатимуть").

"Третій важливіший сигнал – по суті, поставили "смотрящого". Щоб деякі представники української влади, скажімо так, не займалися фігнею. Бо окремі персонажі з оточення Зеленського вже намагаються просунути ідею ліквідації Конституційного суду. А той же Гетьманцев страждає на псевдореформи, продовжує війну з українським бізнесом. І американський посол тут ще й сигнал у стилі – так, Україні продовжать допомагати, але уважно стежитимуть, щоб ця допомога використовувалася з розумом, а реформи були ефективними, а не фіктивними", – резюмує Віктор Таран.

На фоні постійних консультацій між Білим домом та Банковою не вистачає низки політичних та практичних кроків з боку США

Політичний консультант Олександр Вербицький наголошує, що США не припиняють надавати допомогу Україні, але основне питання сьогодні полягає у постачанні РСЗВ (система залпового вогню) з дальністю стрілянини до 300 км. На його думку, інформація про те, що такі системи не будуть поставлені, або постачання відкладається повністю, вписується в процес прийняття 6-го пакету санкцій проти Росії в половинчастому вигляді.

На думку експерта, на тлі постійних консультацій між Білим домом та Банковою не вистачає низки політичних та практичних кроків з боку США, які могли б полягати в наступному:

– підтримати створення нової регіональної системи колективної безпеки (Великобританія, Польща, країни Балтії, Україна) як гарант майбутнього світу в Європі;

– підтримати Великобританію в її бажанні надати максимальну допомогу Україні, а саме – розглянути можливість заміни наявних у британській армії РСЗВ (М270) з постачанням їх в Україну та заміною їх у Великій Британії новими системами в рамках програм НАТО;

– провести широку кампанію підтримки України в інформаційному просторі з акцентом на нові інформаційно-комунікаційні технології;

– надати максимальну допомогу кредитами та технологіями країнам, які бажають взяти участь у диверсифікації постачання вуглеводнів (відмова від російських);

– допомогти в рамках блоку НАТО щодо переозброєння армій країн-учасниць на Європейському континенті (аналог ленд-лізу, використовуючи аналіз досвіду, отриманого під час війни в Україні).

"На мій погляд, такі заходи зможуть показати Росії рішучість США підтримувати Україну у будь-якій ситуації, – пояснює Олександр Вербицький. – А також зміцнять впевненість усередині ЄС щодо подальшої підтримки України, включаючи ухвалення жорсткіших санкцій проти країни-агресора, а також надання нам потужніших видів озброєння".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, коли чекають на визначальні бої в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини