Головна Новини Суспільство події Популярний фрукт в Україні стрімко дорожчає: причини та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Популярний фрукт в Україні стрімко дорожчає: причини та прогнози

Ціни на яблука в Україні зросли до семирічного максимуму

сьогодні, 12:12
Поділіться публікацією:

Ціни на яблука в Україні стрімко зросли, досягнувши найвищих показників за останні 7 років. Садівники продають яблука по 15-22 грн/кг ($0,36-0,53/кг), що в середньому на 23% дорожче, ніж минулого тижня. Основними причинами подорожчання є скорочення пропозиції осінніх сортів, збільшення попиту та зберігання фруктів через настання холодів. Аналітики попереджають: ціни можуть залишатися високими до кінця осені.

Популярний фрукт в Україні стрімко дорожчає: причини та прогнози

Подорожчання фруктів в Україні

Підвищення цін на яблука стало помітним вже на початку жовтня 2023 року. За інформацією аналітиків проєкту EastFruit, оптові ціни на яблука в Україні за останній тиждень зросли на 23%. На думку виробників, зростання ціни було спричинене кількома факторами. Перш за все, садівники почали закладати на зберігання основні партії яблук через похолодання, що призвело до скорочення обсягу продукції, яка потрапляє на ринок.

Окрім цього, спостерігається сезонне зниження асортименту фруктів та ягід, що, в свою чергу, також вплинуло на збільшення попиту на яблука. Як наслідок, нинішні оптові ціни на яблука в середньому на 36% вищі, ніж на початку жовтня 2023 року.

Якщо оптові ціни на яблука вже відчутно зросли, то вартість цього фрукта в роздрібній торгівлі також не стоїть на місці. У великих мережах супермаркетів ціни варіюються залежно від регіону та пропозиції. Наприклад, у мережі супермаркетів Auchan ціни стартують від 22,90 грн/кг. Водночас, в АТБ мінімальна ціна становить 19,95 грн/кг, тоді як у Сільпо яблука продаються за ціною від 29 грн/кг.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Однією з болючих для українського населення тем є ріст цін на продукти харчування, адже в стомленій війною країні, значній частині наших громадян приходиться буквально виживати, обмежуючи свій раціон. Про те, чому цієї осені українці вчергове зіштовхнулися зі значним подорожчанням та що вплинуло на ріст цін на продукти, піде мова в матеріалі "Коментарів".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини