Головна Новини Суспільство події Попередження Байдена під час Азіатського турне: про що воно говорить – у чому плюс для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Попередження Байдена під час Азіатського турне: про що воно говорить – у чому плюс для України

Президент Байден дав старт Індо-Тихоокеанській торговій угоді

24 травня 2022, 12:25 comments1074
Поділіться публікацією:

У рамках Азіатського турне, під час відвідування Японії, президент США Джо Байден заявив, що Штати готові до прямого військового втручання у разі агресії Китаю проти Тайваню. Зробив і низку інших гучних заяв. Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Попередження Байдена під час Азіатського турне: про що воно говорить – у чому плюс для України

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Тепер, щоб Україна могла воювати, американцям легше залучити щонайменше кілька мільярдів доларів на місяць

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин вважає, що на даний момент можна зробити три головні висновки за підсумками Азіатського турне Байдена.

По-перше, формується потужний Азіатсько-Тихоокеанський щит у глобальній підтримці України проти агресії Кремля.

"Росія змушена буде відвернути значні військові та економічні ресурси для забезпечення безпеки своїх далекосхідних рубежів. Про це свідчить насамперед те, що в Токіо на зустрічі лідерів Quad (Японії, США, Індії та Австралії) ситуація в Україні стала одним із провідних питань глобального порядку денного. На мою думку, Америці вдалося домогтися, щоб партнери в Азії взяли на себе частину роботи з військового стримування китайців та росіян", – зазначає Андрій Мішин.

По-друге, на глобальному фронті санкцій США зміцнили свої позиції, створювавши новий формат – "Індо-Тихоокеанську економічну структуру" (IPEF), яка замінила існуюче Транстихоокеанське партнерство, з якого Америка вийшла за президента Дональда Трампа.

"Тобто США посилили взаємодію з країнами, оскільки від регіону відволікають значні американські ресурси на тлі "української кризи". Тепер, щоб Україна могла воювати, американцям легше залучити щонайменше кілька мільярдів доларів на місяць", – пояснює експерт.

По-третє, за підсумками візиту Байдена Індія та Китай змушені послабити зв'язки з Москвою.

"Якщо Америці і не вдалося втягнути Китай у єдиний антиросійський фронт, Індія максимально поглибила військово-політичну співпрацю в цьому питанні, – зазначає Андрій Мішин. – Загалом алармісти, які заявляють, що Байден кине або розміняє Україну заради інтересів в Азії, можуть розслабитися".

Зараз збільшиться військово-технічна співпраця США з Тайванем, Південною Кореєю, Японією

Політтехнолог, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004), офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець упевнений, що Байден спеціально поїхав до Південної Кореї та Японії, щоб чітко заявити про захист інтересів стратегічних союзників США у цьому регіоні.

"Це явне попередження на адресу Китаю щодо його планів щодо Тайваню. Довгий час представники американської адміністрації відмовлялися робити чітку заяву щодо того, що робитиме США у разі вторгнення КНР до Тайваню. Але після початку широкомасштабної агресії Росії проти України, запобігаючи подібним крокам Китаю щодо Тайваню, доводиться робити вже акцентовані заяви. Такі собі превентивні заходи. Упевнений, що зараз збільшиться й військово-технічна співпраця США з Тайванем, Південною Кореєю, Японією", – вважає Тарас Березовець.

На його думку, Китай точно відповідатиме. Як – поки не ясно. Але такі погрози він просто так не проковтне.

Також видання "Коментарі" повідомляло – російські окупанти знають, як не допустити контрнаступ ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини