Головна Новини Суспільство події Понад 16 тисяч публікацій: світові ЗМІ активно висвітлювали тему санкцій проти телеканалів і політиків в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Понад 16 тисяч публікацій: світові ЗМІ активно висвітлювали тему санкцій проти телеканалів і політиків в Україні

Associated Press, Financial Times, Radio Liberty та сотні інших іменитих видань висловилися на тему санкційної політики Зеленського і його команди

5 травня 2021, 18:41
Поділіться публікацією:

За три місяці, які минули з моменту блокування опозиційних телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZiK, провідні ЗМІ в усьому світі надрукували понад 16 тисяч публікацій по цій темі, повідомляє "112.юа". Не обійшлося і без пильної уваги до питань запровадження санкцій проти опозиційних політиків — голови політради "Опозиційною платформи — За життя" Віктора Медведчука і його колеги по партії Тараса Козака, їхніх дружин Оксани Марченко і Наталії Лавренюк.

Понад 16 тисяч публікацій: світові ЗМІ активно висвітлювали тему санкцій проти телеканалів і політиків в Україні

Світові ЗМІ активно висвітлювали тему санкцій проти Медведчука. Фото з відкритих джерел

Багато журналістів, політичні та громадські діячі з усього світу висловили своє невдоволення діями президента України Володимира Зеленського та РНБО щодо опозиції та інших громадян країни.

Так, сайт Ради Європи опублікував статтю, присвячену нібито цькуванню українською владою опозиційних політиків і незалежних телеканалів.

"У спільній заяві три мовники спростували звинувачення, заявивши, що санкції були спрямовані на "знищення трьох опозиційних телеканалів". Національна спілка журналістів України заявила, що "позбавлення громадян України доступу до ЗМІ без попереднього суду і заборона сотням журналістів і засобів масової інформації їх права на роботу є посяганням на свободу слова". Незалежна профспілка ЗМІ України закликала уряд розробити чітку правову основу "для поділу пропагандистських ресурсів і ЗМІ" та заявила, що це політично мотивоване рішення може підірвати демократію", — йдеться у публікації.

Найбільший інтернет-портал Yahoo , новинний розділ сайту компанії Microsoft , провідна загальнонаціональна газета Канади National Post, найбільша індійська газета Hindustan Times, а також відоме сінгапурське видання Today опублікували матеріали, в яких критикують українську владу за репресії проти опозиції і телеканалів.

Американський новинний мовник ABC News також висвітлював новини щодо закриття опозиційних телеканалів і санкцій проти опозиційних політиків.

Всесвітньо відоме ЗМІ Radio Liberty (Radio Free Europe) також приділило цьому українському питанню чимала кількість матеріалів.

Американський фінансовий тижневик Barron's цитує колективну заяву співробітників закритих опозиційних телеканалів. За їхніми словами, ситуація в країні не зміниться на краще, якщо президент Зеленський закриє "неугодні" канали.

"Колишній комік Зеленський прийшов до влади у 2019 році, обіцяючи закінчити війну на Сході України. Але його провал при спробі виконати цю обіцянку призвів до падіння його рейтингу протягом останніх місяців", — посилаючись на заяву журналістів, пише Barron's.

Аналітичний центр Atlantic Council у своїй статті зазначає, що рішення Президента України Володимира Зеленського ввести санкції і закрити три опозиційні телеканали нібито підриває зобов'язання України захищати свободу слова в той час, як демократичне майбутнє самої країни все ще далеко. Також у публікації порівнюється кар'єра і образ Зеленського з його попередником у 90-ті роки Леонідом Кучмою.

"Розчарувавшись у Росії, Зеленський, мабуть, наслідує приклад Кучми, намагаючись піти на зближення із Заходом і НАТО", — йдеться у статті.

Агентство Associated Press, Washington Post, Foxnews та низка інших провідних іноземних ЗМІ критично оцінили ініціативу Зеленського.

Financial Times к своєму матеріалі написало, що "заходи, прийняті проти каналів і опозиційних політиків, є останніми з ряду суперечливих кроків адміністрації Зеленського".

Новинний ресурс The Duran засуджує дії українського президента, заявляючи, що "... йдеться про тиск на опозицію, тому що санкції також вплинули на народного депутата, який керував цими каналами".

Також видання цитує Петера Стано, представника зовнішньої дипломатичної служби ЄС: До ЗМІ необхідно звертатися з повною повагою до засадничих прав та свобод і відповідно до міжнародних стандартів". Стано заявляє, що дії Зеленського таким чином порушують умови Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС".

Нагадаємо, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про введення санкцій проти народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака і восьми пов'язаних із ними юридичних осіб. Санкції передбачають блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZiK.

Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції і назвали рішення влади "політичною розправою над незгодними ЗМІ".

Зазначимо, що нардеп, голова Політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктор Медведчук заявив, що введення санкцій щодо опозиційних телеканалів і політиків є свавіллям влади і всі спроби обгрунтувати це рішення Законом України "Про санкції" є неспроможними.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини