Головна Новини Суспільство події Польща та країни Балтії вже відкрито готуються до війни з РФ: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща та країни Балтії вже відкрито готуються до війни з РФ: деталі

Польща та країни Балтії хочуть побудувати 700 км ліній оборони на кордоні з РФ та Білоруссю

27 червня 2024, 09:45 comments1131
Поділіться публікацією:

Польща та балтійські країни пропонують побудувати лінію оборони на кордоні з Росією та Білоруссю. Відповідний лист вони надіслали до ЄС. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Reuters".

Польща та країни Балтії вже відкрито готуються до війни з РФ: деталі

Кордон Польщі та Білорусі. Фото: із відкритих джерел

У матеріалі йдеться, Польща, Литва, Латвія та Естонія надіслали лист до ЄС, який обговорюватиметься на саміті у Брюсселі. Лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з Росією та Білоруссю, заявили, що проект, спрямований на захист 27 країн блоку з 450 млн. жителів, також вимагатиме фінансової підтримки всіх членів.

"Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією та Білоруссю відповідатиме гострій та нагальній потребі убезпечити ЄС від військових та гібридних загроз", — йдеться у листі.

Під гібридними загрозами мається на увазі поєднання військових та невійськових, а також прихованих та відкритих засобів, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск та переправлення мігрантів через кордони.

Лідери чотирьох країн ЄС вважають, що будівництво оборонної лінії має відбуватись у координації з НАТО. Йдеться про будівництво 700-кілометрової лінії оборони. Деякі дипломати ЄС оцінюють вартість будівництва 2,5 млрд євро.

Очікується, що європейські інвестиції в оборону будуть однією з головних тем для обговорення лідерами ЄС на саміті.

Варто зазначити, Польща ще раніше почала зміцнювати кордон з Білоруссю. Зокрема, причинами цього була міграційна криза, коли тисячі нелегальних мігрантів хотіли прорватися на територію Польщі з Білорусі. Також одна з причин – розміщення російських військ, зокрема "вагнерівців", на території Білорусі.

Тоді прем'єр Польщі Дональд Туск наголосив, що планується відновити буферну зону на кордоні з Білоруссю на смузі завширшки близько 200 метрів від лінії державного кордону. Крім того, прем'єр-міністр повідомив про передачу "всіх наявних ресурсів" для захисту кордону.

"Я хочу донести це до всіх. Тут немає місця для жодних переговорів. Ви можете використовувати будь-які доступні методи, польський кордон має бути захищений", — висловився прем'єр-міністр.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини