Головна Новини Суспільство події Полонених українців катували та принижували: омбудсмен звернулася до ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Полонених українців катували та принижували: омбудсмен звернулася до ООН

Ті люди, що повернулися з полону, розповідають про нелюдські умови утримання та катування

2 травня 2022, 08:41
Поділіться публікацією:

Українці, які побували в полоні росіян, розповідають про катування окупантів після повернення на територію підконтрольну українському уряду. Про це розповіла Уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Полонених українців катували та принижували: омбудсмен звернулася до ООН

фото Телеграм Ірина Верещук

Росіяни принижували та знущалися з цивільних полонених, вивозячи їх до російських тюрем. Серед визволених громадян чимало з важкими пораненнями, ампутованими кінцівками.

Полоненим наливали води у взуття та тримали на морозі, в результаті чого в українців обморожувалися кінцівки. Адже окупанти тримали чоловіків на відкритій місцевості при мінусовій температурі, змушуючи лежати обличчям до землі по три-чотири дні.

У російських таборах та СІЗО № 1 в Курську, де утримували українців, їм не надавалася жодна медична допомога, незважаючи на обмороження та травми.

Українцям стригли волосся, допитували двічі-тричі на день, били та катували. Полонених принижували, змушуючи виконувати патріотичні російські пісні для наглядачів. Під тиском полонених змушували підписувати документи про те, що з ними добре поводилися.

На обмін росіяни привезли вантажними залізничними платформами важкохворих, з ампутованими кінцівками та пальцями ніг українських громадян.

Про жахливі умови утримання та знущання розповів звільнений Володимир Хропун, волонтер "Червоного Хреста", якого окупанти викрали в Козаровичах Київської області. Спочатку близько 40 полонених окупанти утримували в підвалі в селі Димер.

Окупанти били людей постійно, застосовували електрошокери, допитували про позиції ЗСУ. Далі бранців вивезли до Білорусі, а звідти до росії — в тюрми. Українців принижували, ставили на коліна, били. За словами чоловіка, полонених поруч з ним було більше 70 осіб, а в інших приміщеннях ще більше. Чоловіка повернули з полону ще 9 квітня.

Також відомо, що на окупованих територіях росіяни примусово вивозять жителів Куп'янська з Харківської області та сусідніх населених пунктів до російської федерації.

Людмила Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини врахувати та розслідувати кричущі порушення прав полонених росіянами українців, до яких застосовувалися тортури. Окупанти, зокрема, порушують норми міжнародного гуманітарного права, захоплюючи в полон цивільних.

Портал "Коментарі" повідомляв, чи допоможе Путіну у війні з Україною загальна мобілізація росіян.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини