Головна Новини Суспільство події Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок
commentss НОВИНИ Всі новини

Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок

Біля Львова реабілітаційний центр приймає на лікування пернатих з усіх областей

12 квітня 2022, 11:20
Поділіться публікацією:

Недалеко біля Львова, вже більше 18 років функціонує реабілітаційний центр для птахів "Вільні крила". Створив його орнітолог-науковець та ветеринар за освітою Віктор Шельвінський. Родом чоловік із Кіровоградщини, однак любов та науковий інтерес до птахів сприяв тому, що він переїхав на Галичину. Вступив до Західно-українського орнітологічного товариства.

Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок

Фото ілюстративне / Pixabay

"Пташешки були у мене все життя: і в гуртожитку, і вдома, і в друзів. Це як клуб по інтересам. Я працюю в орнітологічному відділі зі шкільних часів. Відлови птахів, кільцювання, зважування, генетичний матеріал, яйцеклади, таксація, наставляння геолокаційних штук на червонокнижні види, облаштування штучних гніздувань. Це й науковий інтерес, а не просто любов до пташок", — говорить Віктор.

Центр реабілітації створений для того, щоб надавати диким птахам допомогу, лікувати їх, а потім відпускати на волю Тих птахів, які не можуть літати та прогодувати себе в дикій природі, прилаштовують в зоопарки чи Галицький національний природний парк.

Наразі в центрі проживає 46 видів пташок: водоплавні, хижі, курині, сови, папуги, сойки галки сороки, граки, крук, голуби різних пород, канюки, пород фазанів, кури-фенікси, перепілки, папуги, качки, гуси, лелеки, лебедь, павичі. Близько 170 штук, однак їх кількість варіюється. А через руки Віктора Шельвінського вже пройшли тисячі.

До центру мали евакуювати 50 птахів з Миколаєва та 15 пташок із Запоріжжя. Однак поки що евакуація зірвалася. Птахів так і не привезли. Наразі їх доля не відома. До центру приносять пташок, яких знайшли покинутими переселенцями — на вокзалі, в стоматполіклініці. За період війни пернатих утриманців додалося. Раніше передавали поранених, травмованих з усієї України.

Віктор планує створити ветеринарну клініку. Опікується він та годує пташок сам, допомагає йому колега Павло Кручок. Обоє працюють в Львівському державному природознавчому музеї Національної академії наук України. Павло Кручок від самої ідеї створення центру бере активну участь в його роботі. Пропагує дбайливе ставлення до природи та веде просвітницьку роботу, є керівником ГО "Імпульс Альфа".

Кошти перераховують усі небайдужі, допомагають громадські організації, нещодавно ГО UAnimals передала сітку для вольєрів. На території добудовуються вольєри, є штучні водойми. З кожним роком розширюється інфраструктура, докупляються нові ділянки.

"Не вистачає ще ветеринарну приймальню доробити, побудувати ветеринарну клініку, щоб було все в одному місці. Випадки бувають різні, іноді треба приймати рішення негайно", — додає він.

Корми коштують до 10 тисяч гривень щомісяця. Зараз гуманітарну допомогу підвозять волонтери — корми для птахів, які передають зоозахисники з Польщі.

Пан Віктор каже, що звертався до територіальної громади з проханням допомогти фінансово багато разів, але там відмовляли. Тому всі витрати на порятунок пернатих чоловік бере на себе — працює на двох роботах. Як допомогти центру можна знайти на сторінці в Фейсбуці.

Павло Кручок від самої ідеї створення центру бере активну участь в його роботі. Пропагує дбайливе ставлення до природи та веде просвітницьку роботу, є керівником ГО "Імпульс Альфа".

Як повідомляв портал: тварини у парку природи "Беремицьке" в Чернігівській області потребують допомоги. Адміністрація збирає кошти та гуманітарну допомогу для того, щоб годувати диких тварин.

Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок  - фото 2
Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок  - фото 3
Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок  - фото 4
Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок  - фото 5
Покинуті переселенцями або травмовані: у Львівському районі діє реабілітаційний центр для пташок  - фото 6



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини