Головна Новини Суспільство події Після Москви в Київ: чому Моді зібрався в Україну, чи може це наблизити мир
commentss НОВИНИ Всі новини

Після Москви в Київ: чому Моді зібрався в Україну, чи може це наблизити мир

Навіть критика Зеленського на адресу Моді за «обнімашки з Путіним» не змінила планів прем'єра Індії відвідати Україну

27 липня 2024, 17:10 comments2882
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, ймовірно, відвідає в серпні Україну. Пікантності ситуації додає те, що на початку липня Моді був з дводенним візитом в РФ. Саме в той час, як російські війська вдарили по Охматдиту. Тоді Володимир Зеленський досить емоційно відреагував на рукостискання Моді з Путіним. Чому зараз Моді збирається до України? Чи може це бути пов’язано з тим, що ми поступово будемо входити в переговорний процес і Індія хоче теж посісти в ньому якесь місце, особливо враховуючи активізацію Китаю? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Після Москви в Київ: чому Моді зібрався в Україну, чи може це наблизити мир

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Фото: із відкритих джерел

Візит Моді в Україну давно назрів і перезрів

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, CEO консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан відразу акцентував, що мало хто звернув увагу, але за результатами візиту Моді до Росії серед іншого було оголошено, що з російської армії будуть звільнені всі громадяни Індії.

Вадим Трюхан наголошує, що для прем'єра Моді ця тема була архіважливою, тому що всередині країни лунала серйозна критика, що мовляв уряд не може добитися того, щоби його громадяни яких обманом і часто-густо без їхньої згоди росіяни відправляли фактично вмирати в Україну на фронт, залишаються заручниками. 

"Тому довіряти візиту Моді до Росії й його обнімашкам з Путіним не слід. Це східна дипломатія. Коли є мета, індуси йдуть до неї будь-якими способами. Це стосується того, чому Моді поїхав до Москви. Але, звичайно, на порядку денному були й великі економічні інтереси, тому що Індія отримує з Росії фактично за демпінговими цінами величезні ресурси: нафту, газ, руду і так далі. Що ж стосується України, то Індія – це країна, яку Сполучені Штати намагаються прив'язати до себе. Для індусів також вкрай важливо підтримувати хороші відносини з США, тому що це їм допомагає в протистоянні з Китаєм в регіоні. Адже відносини між Китаєм та Індією не відзначалися особливою теплотою протягом останніх десятиріч. Більше того, там навіть є спірні території. Мова про Гімалаї. Час від часу виникають навіть збройні сутички. Відтак Індія балансує. З одного боку вона намагається з максимальною вигодою для себе використати ситуацію з санкційними режимами щодо Росії. Фактично індуси працюють на ріст своєї економіки, а з іншого боку, вони ж не збираються поривати з демократичним світом – з США, ЄС, тобто з тими державами, які для їхніх ринків є інвесторами. Плюс Україна в якій величезні інвестиції вкладені в її економіку, зокрема, не треба забувати підприємство "MITTAL STEEL", розміщене в Кривому Розі. І це лише один приклад, а таких прикладів трішки меншого розміру доволі багато", – зазначив Вадим Трюхан.

На його думку, візит Моді в Україну давно назрів і перезрів. Він звернув увагу, що навіть критика Зеленського на адресу Моді за "обнімашки з Путіним" не змінила планів прем'єра Індії відвідати Україну. 

"До того ж візит Моді вже є символічним, тому що дата 23 серпня, яка обрана для візиту, є Днем державного прапора України. До того ж це напередодні Дня Незалежності. Ми не знаємо точно чи дійсно візит відбудеться 23 серпня чи може припаде взагалі на 24-е. Та як би там не було, цей період вибрано досить вдало. Скоріше за все було взято до уваги побажання української сторони", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Щодо наслідків візиту, то екс-дипломат вважає, що проривів не буде. Проте Індія для нас – це досить серйозний партнер і важлива країна в розрізі так званого Глобального півдня. 

"Після візиту Кулеби до Китаю вкрай важливо, щоб Індія зайняла більш активну позицію в майбутніх переговорах стосовно умов на яких буде встановлено мир. Мені здається що ключовим пунктом переговорів буде якраз участь Індії в другому саміті миру. Якщо Індія візьме участь на найвищому рівні в цьому заході і займе там проактивну позицію – це буде серйозний позитив. Більше того, після візиту Кулеби в Китай можна вже передбачити, що Моді на прес-конференції з Зеленським за результатом переговорів буде говорити про необхідність дотримання міжнародного права, буде говорити про необхідність забезпечення територіальної цілісності України і це буде серйозне підстьобування Путіна. Так що чекаємо візиту і сподіваємося, що він буде результативним", – резюмував експерт.

Обидві сторони шукають перемир'я

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначив, що треба розуміти, що та війна, яка зараз триває між Росією і Україною не є класичною в своєму розумінні. Адже обидві сторони так і не оголосили один одному війну. Відповідно всі інші політики, керівники країн вільні в пересуванні між нами. Вільні в своїх комунікаціях, вільні в своїй підтримці. 

"Ніщо не заважає Китаю торгувати з Росією і торгувати з Україною. Нічого не заважає Індії проводити ту саму політику, адже кожна адекватна країна захищає, в першу чергу, свої інтереси", – зауважив експерт.

Він додав, що реакції можуть бути емоційні, але є Міністерство закордонних справ, яке позбавлено емоцій і яке повинно думати про те, що робити далі.

"Індія – це все ж таки величезний ресурсний центр. Це країна, яка зараз розвивається, країна з потужним, в тому числі, військово-промисловим комплексом і це та країна, яка є хоч якоюсь противагою Китаю в регіоні. Я не готовий сказати, що буде обговорюватися на зустрічі між Зеленським та Моді, але те, що Україна має комунікувати з усіма, для того, щоб нівелювати вплив Російської Федерації – це факт. Подивимося правді в очі, якщо б ми через те, що Моді зустрівся з Путіним зробили демарш в бік Індії, краще нам від цього б не стало. Тому це звичайна дипломатія. Вона зараз необхідна", – зауважив Микола Мельник.

На його думку, цілком може бути, що Моді має певні тези від Путіна конкретно для Зеленського.

"Ні для кого не секрет, що обидві сторони вже шукають шляхи для перемир’я. Проте це не буде мир. Це буде саме перемир'я, але шляхи до нього вже шукають, тому що резерви вичерпані як в Росії, так і в Україні. Можливо в Україні трошки більше, в Росії трохи менше, але факт є беззаперечним – обидві сторони шукають перемир'я і можливо Моді буде частиною цього процесу", – підсумував Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україні знову забороняють бити по РФ: чому так, що вичікує Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини