Головна Новини Суспільство події Підсумки переговорів України та Росії: які заяви прозвучали – про що вони говорять
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки переговорів України та Росії: які заяви прозвучали – про що вони говорять

Переговори України та Росії у турецькому Стамбулі завершилися. Зустріч розпочалася з переговорів тет-а-тет лідерів делегацій, а потім продовжилася вже у розширеному форматі

29 березня 2022, 17:25 comments1092
Поділіться публікацією:

Стали відомі підсумки українсько-російських переговорів у Стамбулі. Є повідомлення від Давида Арахамії, від Михайла Подоляка, від російської сторони. Що можна сказати про заяви, які вже прозвучали? Як оцінюєте перспективи такого роду мирних домовленостей? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки переговорів України та Росії: які заяви прозвучали – про що вони говорять

Переговори. Фото: з відкритих джерел

За підсумками переговорів питань більше, ніж відповідей

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик зазначає:

"Вважаю ці попередні домовленості – туманними. Абсолютно незрозуміло, чи є порозуміння щодо черговості дій. Механізм можливих гарантій безпеки від багатьох країн зовсім відсутній. Незрозуміло навіть – чи дали вони свою згоду на участь у цьому форматі врегулювання та гарантії безпеки".

Нестиковок, наголошує експерт, – маса.

"Наприклад, у заявах української сторони скрізь звучить слово референдум. А у заявах російської сторони немає. Ну і поки що незрозуміло – як і коли відбуватиметься припинення вогню, не кажучи вже про повне виведення російських військ. Ще питання: якщо Донбас і Крим виносяться за дужки, то про які межі Донбасу йдеться? Чи є впевненість, що територія Херсонщини повернеться до складу України, а російські війська повернуться на місця базування в Криму? Як щодо матеріальних компенсацій за руйнування? Загалом, на жаль, питань більше, ніж відповідей", – резюмує Володимир Дубовик.

Російська делегація заявила про зупинення військової активності на Київському та Чернігівському напрямах

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що результати переговорів у Стамбулі дають підстави для стриманого оптимізму.

"Видно, що сторони досить добре опрацювали питання позаблокового статусу України, внесення відповідних змін до Конституції через гарантії країн-підписантів в особі США, Великобританії, Туреччини та інших. Тут, схоже, вже є повне порозуміння між Україною та Росією. І навіть ймовірність, що відповідний договір буде парафовано на рівні глав держав", – каже експерт.

Друга хороша новина, за словами Кирила Молчанова, полягає в тому, що російська делегація заявила про зупинення військової активності на Київському та Чернігівському напрямах. Що збереже життя, інфраструктуру.

"Що далі? Поки що складно сказати, – визнав експерт. – Ми розуміємо, що спочатку РФ мали інші вимоги. У тому числі щодо Криму та Донбасу, які поки що виносяться за дужки загальної угоди. І тут багато неясностей. У яких межах тих же Донецької та Луганської областей надаватимуть ті чи інші гарантії? Що з іншими тимчасово окупованими територіями на тому ж півдні? І все ж таки загалом, на тлі попередніх переговорів, цей раунд можна назвати позитивним для України".

Туреччина може відіграти ключову роль у припиненні війни

Своєю думкою також поділився голова Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков.

На його думку, переговори, що відбулися у Стамбулі, можуть стати переломним моментом, який кардинальним чином змінить хід і війни та переговорів про мир.

"Сьогодні Ердоган обрав правильний бік історії та разом з Україною намагається викликати хоч слабкі нотки раціоналізму у рашистських переговорників. Далі буде більше. Якщо ситуація розвиватиметься належним чином, то Туреччина відіграє ключову роль у припиненні війни, яку розв'язала Росія. Також сьогоднішні переговори окреслюють проект майбутньої архітектури міжнародної безпеки. Не можна, однак, сказати, що все залежить лише від Стамбула та Ердогана", – зазначив експерт.

За його словами, дуже важливе завдання в українських переговорників: Олексія Резнікова, Давида Арахамія, Кирила Тимошенко, Михайла Подоляка та загалом у всієї команди України. Потрібно знайти варіант перемир'я, змусити Росію припинити знущатися з українських солдатів, які потрапили в полон, і зробити все, щоб росіяни забрали трупи російських солдатів з українських вулиць.

Читайте також на порталі "Коментарі" — другий місяць війни: експерти розповіли, що буде з економікою України та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

щось пахне жареним. Зе потисне кроваву руку хуйлу, і той буде на білому коні

29 березня 2022, 21:37

щось пахне жареним і зе потисне


Новини