Головна Новини Суспільство події Підприємства харчової галузі стоять на межі зупинки через ціни на енергоносії
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємства харчової галузі стоять на межі зупинки через ціни на енергоносії

В Україні виробники продуктів харчування працюють зі збитками

29 грудня 2021, 10:04
Поділіться публікацією:

Під час пресконференції "Зростання цін на енергоносії – загроза продовольчій безпеці України" представники асоціацій харчової галузі обговорили стан підприємств, що виробляють продукти харчування. Про це написав у Facebook голова наглядової ради компанії "Молочний альянс" Сергій Вовченко.

Підприємства харчової галузі стоять на межі зупинки через ціни на енергоносії

Підприємства харчової промисловості страждають від цін на енергоносії, фото з відкритих джерел

За його словами, учасники заявили, що їх підприємства "стоять на межі зупинки через непомірно високу ціну на природній газ".

"Ситуація парадоксальна: чим більше ти переробляєш молока і випускаєш продукції, тим більше ти отримуєш збитків. Посудіть самі. Ціна на газ за рік для нас(заводів групи "Молочний альянс") виросла майже в 10 раз (з 5.5 грн/м.куб до 50 грн/м.куб). Електроенергія — в 2.5 рази. Ціни на таропакувальні матеріали — на 42%. Ціни на молоко-сировину — на 25%. А от ціни на готову продукцію ми спромоглися підняти всередньому лише на 7%", — йдеться в дописі.

Сергій Вовченко наголосив, що в таких умовах підприємства будуть працювати у збиток, щомісяця вони отримуватимуть не прибутки, а десятки мільйонів збитків.

Також він додав, що Асоціації виробників звернулися до держави, до господарств та торгівельних мереж. Виробники просять господарства  на період до стабілізації ситуації з цінами на газ знизити на кілька процентів ціни на молокосировину. Також вони закликали торгівельні мережі прийняти економічно обгрунтовані ціни виробників продукції та скоротити перед ними дебіторську заборгованість.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко зазначив, що через збільшення цін всіх складових в собівартості хліба для виживання галузі треба збільшити ціни на 30%. Представники двох найбільших асоціацій вже звернулися до уряду для вирішення ситуації на ринку харчових продуктів.

"Стрімке здорожчання газу фактично поставило на межу виживання харчову і переробну промисловість в країні. У хлібопекарів є реальна загроза зупинки виробництва. За рік газ подорожчав у 10 разів. Торік частка газу в собівартості однієї хлібині масових сортів складав 50 коп., сьогодні це 5 грн", — пояснив Юрій Дученко.

В уряду є механізми, що передбачають адресні дотації, часткове компенсування витрат на енергоносії. Наразі ведуться перемовини. Також він додав, що наразі стрімко, на 40%, зросла ціна на борошно, що складає значну частину собівартості хліба.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні перед Новим роком дорожчає популярний продукт. Подорожчання грибів пов'язане зі зростанням попиту на продукт за невисокої його пропозиції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини