Головна Новини Суспільство події Підніжка Україні від Ірану та розчарування Ізраїлем: хто здатний швидко вплинути на позицію цих країн
commentss НОВИНИ Всі новини

Підніжка Україні від Ірану та розчарування Ізраїлем: хто здатний швидко вплинути на позицію цих країн

Володимир Зеленський намагається грати на протиріччях між Ізраїлем та Іраном, показуючи, що стосовно України ці країни зайняли практично однакову позицію

24 вересня 2022, 14:55 comments1140
Поділіться публікацією:

Через постачання Іраном зброї Росії (мова про безпілотники) для ведення війни українська сторона прийняла рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації та суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства у Києві. При цьому президент України Володимир Зеленський заявив, що шокований відсутністю допомоги нам з боку Ізраїлю. Чи є ймовірність, що після таких дій Ірану – Ізраїль, який має вкрай складні відносини з цією країною, яка стала союзником Росії, почне надавати допомогу Україні? Як на ситуацію можуть вплинути ті самі США? Чи "прилетить" Ірану за такі дії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підніжка Україні від Ірану та розчарування Ізраїлем: хто здатний швидко вплинути на позицію цих країн

Прапори Ірану та Ізраїлю. Фото: з відкритих джерел

Навряд чи можна розраховувати на отримання Україною якоїсь зброї з Ізраїлю

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що наша влада – і президент, і МЗС – адекватно відреагувала на докази участі у війні проти України іранських безпілотників.

"Абсолютним є логічне позбавлення іранського посла акредитації. Це серйозний крок. Очевидно, що ситуація розвиватиметься. Як мінімум, можна очікувати на додаткові демарші з боку України. Навряд чи йтиметься про розрив дипломатичних відносин між офіційними Києвом та Тегераном. Але конкретні заяви та дії ще точно підуть", – прогнозує Ігор Семиволос.

За його словами, абсолютно зрозумілою є і реакція президента України на пасивну поведінку Ізраїлю.

"Ізраїльтяни продовжують, образно кажучи, сидіти на паркані. Ключові політичні сили цієї країни напередодні виборів намагаються уникати порушення української теми, – пояснює експерт. – Останнім часом з'явилися певні сигнали про те, що ізраїльські політики зондують ґрунт, стежать за тим, як тема російсько-української війни може бути цікава їм щодо отримання нових голосів. Наскільки це чуттєва тема ізраїльського суспільства. Але поки це виглядає саме промацуванням, не більше".

А тому констатує Ігор Семиволос навряд чи можна розраховувати на отримання Україною якоїсь зброї з Ізраїлю.

"Ходили чутки, що ізраїльтяни були не проти постачати нам антидронне обладнання. Але поки що це залишається на рівні чуток, – зазначає експерт. – Цікаво й те, як розвиватимуться події в самому Ірані, де останнім часом відбувається низка протестів. Внутрішній іранський порядок денний може відіграти значну роль у подальшому розвитку відносин між Києвом та Тегераном".

Настав час серйозно реагувати Білому дому

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник упевнений, що своїми заявами Володимир Зеленський намагається грати на протиріччях між Ізраїлем та Іраном. Показуючи: дивіться, Іран – союзник РФ і водночас – ворог України та Ізраїлю. І було б логічно, якщо Ізраїль підтримуватиме нашу країну у російсько-українській війні.

"Водночас слід розуміти, що у внутрішній політиці Ізраїлю не все так просто. Дуже довгий час там нав'язувалися тези, що Україна – це націоналістична держава з більшим відсотком антисемітизму у суспільстві. Чимало зусиль у цьому напрямі доклала російська пропаганда. Крім того, політики Ізраїлю змушені орієнтуватися на громадську думку усередині своєї країни. У тому числі на великий прошарок емігрантів з СРСР, з РФ, симпатії яких, у тому числі завдяки роботі роспропаганди, здебільшого на боці Кремля. Тож не думаю, що позиція Ізраїлю може  серйозно змінитись – і він ледь не завтра почне підтримувати Україну", – пояснює експерт.

Питання, за словами експерта, і в тому, наскільки серйозними наслідками для Ірану обернеться фактично відкрите постачання озброєнь до РФ, що йде врозріз із політикою всього світу.

"Думаю, США зараз серйозно спантеличені. Політика, яку американці проводили на Близькому Сході останні 20 років, виявилася непослідовною. Кожна нова адміністрація Білого дому має свою позицію щодо того ж Ірану. Республіканці вводили жорсткіші санкції, демократи намагаються їх послабити. Іран почав розуміти, що краще якийсь час перечекати і спробувати домовитися з новою адміністрацією. Але зараз Білому дому доведеться реагувати, – вважає Микола Мельник. – Тим більше, що в оточенні Байдена там превалює думка про необхідність активної позиції США на світовій арені загалом та підтримки України зокрема. І кожний новий ворог України автоматично стає ворогом США".

Політолог прогнозує посилення американських санкцій проти Ірану. Крім того, нагадує він, США мають чимало союзників на Близькому Сході, готових відкрито виступити проти Ірану. Це і Саудівська Аравія та, можливо, Ірак.

"Думаю, найближчими тиждень-два ми зрозуміємо, яка позиція перемогла у Вашингтоні: агресивна (санкції тощо) або примирлива (що буде помилкою)", – резюмує Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" – стояти до останнього – Путін особисто не дозволив військам відступити із Херсона.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Alex

24 вересня 2022, 20:48

У Израиля полно своих проблем с безопасностью.Г-Н Зеленский говорит и ведет себя так,будто Израиль ему что-то должен.А это не так,наоборот,он своими выступлениями с критикой Израиля и требованиями к нему лишь отталкивает от себя граждан этой страны.В Израиль на постоянной основе приезжают министры Украины и депутаты ,постоянно что-то просят.(иногда называют это "сотрудничеством").Посмотрите на карту Украины и Израиля .... Израиль посылает тонны грузов гуманитарной помощи,которую потом разворовывают.Что не дай,все мало.Украина всегда голосовала в ООН против (33 раза)Израиля на пару с "братской" Россией.Я не хочу эту войну против вас и не поддерживаю ее.Защищая Израиль Я стал Инвалидом и не думал о помощи Украины,которая голосовала против того,как мы (Я) защищаем сою страну.

Ігор

24 вересня 2022, 14:20

Попри всі складнощі, ще і не бажання історичної батьківщини допомагати гопніку, великий вождь, росту з Путіна, веде нас до перемоги. Тільки трохи йому допомогає старий маразм Байдена. Але весь тягар на плечах Карли. Ті ж плечі тримають ще один тягар - голову у вигляді: а ля Че Гевара. Був такий терорист, соратник тиранів, братів Кастро. Які, разом з українцем Хрущовим, тероризували весь світ і погрожували його поховати. Тероризм і зло по світу, понад усе! Все буде Скотний двір Оруела!


Новини