Головна Новини Суспільство події Під час війни ГО витратила понад 400 тис доларів грантових коштів на боротьбу з тютюновими компаніями
commentss НОВИНИ Всі новини

Під час війни ГО витратила понад 400 тис доларів грантових коштів на боротьбу з тютюновими компаніями

Інформації щодо того, звідки 400 тисяч доларів було отримано у 2023 році і куди їх було витрачено, станом на зараз, на офіційному сайті ГО не зазначено

23 лютого 2024, 12:42
Поділіться публікацією:

Громадська організація "Життя", діяльність якої спрямована на протидію палінню та боротьбу з тютюновою індустрією, у 2023 році витратила понад 400 тис. доларів на свою діяльність. Про це заявив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО “Життя” на прес-конференції "Детінізація тютюнового ринку та результати евроінтеграційної акцизної політики в Україні".

Під час війни ГО витратила понад 400 тис доларів грантових коштів на боротьбу з тютюновими компаніями

Боротьба з курінням. Фото з відкритих джерел

“Тобто це валюта яка приходить в Україну безповоротно”, — пояснив Дмитро Купира. — На цю діяльність минулого року громадська організація залучила безповоротно в Україну понад 400 тисяч доларів".

Згідно з фінансовим звітом ГО "Життя", у 2022 р. на свою діяльність вони залучили орієнтовно 320 тис. доларів. Тобто у 2023 р., виходячи із заявлених на прес-конференції цифр, їхні фінансові надходження зросли на понад 25%. У 2022 р. їхніми основними донорами були Всесвітня Організація Охорони Здоров’я, а також Фонд боротьби за звільнення дітей від тютюнового диму та інші неприбуткові організації. Інформації щодо того, звідки 400 тис. доларів було отримано у 2023 р. і куди їх було витрачено, станом на зараз, на офіційному сайті не зазначено.

Під час війни ГО витратила понад 400 тис доларів грантових коштів на боротьбу з тютюновими компаніями - фото 2

Також, як було заявлено під час прес-конференції, у 2023 р. лише від акцизів на тютюнові та нікотинові вироби до державного бюджету надійшло 80,3 млрд. грн., а загалом податки від легальної тютюнової галузі склали близько 7% всіх податкових надходжень.

При цьому, виконавчий директор ГО не вважає, що боротьба з тютюновими компаніями шкодить національним інтересам, попри дефіцит держбюджету та чималі податкові надходження від галузі.

"Я переконаний, що шкода і загроза, яку становить тютюнова індустрія для України є абсолютно більшою за ті надходження (до держбюджету, — ред.). Усі надходження від акцизів та інші податки, які сплачуються тютюновою індустрією, сплачені споживачами. І тютюнова індустрія подекуди виступає податковим агентом. Але після цього в українських споживачів тютюну виникатимуть захворювання. Люди хворітимуть, менше проживуть і ці труднощі ляжуть на нашу країну. А в умовах повномасштабної війни і тих тектонічних змін, які ми маємо, у зв'язку з повномасштабною війною, демографія в країні ну просто волає. І у зв'язку з цим, я думаю, що збереження і відновлення людського капіталу є зараз одним з ключових національних інтересів України”, — пояснив Дмитро Купира.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини