Головна Новини Суспільство події Переробка сміття, чисті повітря та вода: нова Екостратегія Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Переробка сміття, чисті повітря та вода: нова Екостратегія Києва

Екологічну роботу обіцяють вести відразу у чотирьох напрямках, враховуючи розширення зони зелених насаджень

21 травня 2021, 19:47
Поділіться публікацією:

Жителям столиці варто приготуватися до позитивних змін. Принаймні, саме такі обіцяють положення Екологічної стратегії Києва, розрахованої на тривалість до 2030 року, про що повідомляють "Вести".

Переробка сміття, чисті повітря та вода: нова Екостратегія Києва

Екостратегія Києва перебачає очищення повітря у столиці. Фото із відкритих джерел

За інформацією ініціатора проекту Костянтина Ялового, документом передбачено наявність нового стандарту питної води, збільшення енергозбереження (на 25%), розширення загальної площі зелених зон до понад 7 тисяч гектарів, а також переробка половини всіх наявних відходів. Активіст зазначає, що Стратегія розроблялася і самими киянами теж — за посильної допомоги експертів і громадського сектора.

Яловий стверджує, що головна увага буде приділятися відразу чотирьом напрямкам. Це чисте повітря і чиста енергія, чиста вода, кругове управління відходами, а також зелені зони та біорізноманіття.

"Щоб зробити київську воду придатною для споживання і захистити екосистему Дніпра, ми пропонуємо посилити контроль за якістю води, в тому числі впровадивши нові стандарти її оцінки. Модернізація інфраструктури водопостачання і водовідведення — одна з цілей, яка допоможе подавати чисту воду в кожну квартиру. Стратегія передбачає протидію порушенням екологічного законодавства: припинення будь-якого будівництва поблизу води, зупинка нелегального буріння і використання підземних вод, заборона продажу побутової хімії з фосфатами, через які "цвіте" Дніпро", — розповів Костянтин Яловий.

Активіст зазначив, що окрему увагу приділять очищенню повітря — для цього планують облаштувати сучасну систему моніторингу.

"Кияни онлайн зможуть стежити за столичним повітрям і уникати місць, де концентрація шкідливих речовин особливо висока. Також Екостратегія вимагає реконструкції Дарницької ТЕЦ-4 і відмови від використання вугілля в енергетиці. Завдяки термомодернізації житлового і нежитлового фонду наші будинки будуть споживати на 25% менше енергії. А програма створення інфраструктури біля будинку знизить потребу в використанні автомобільного транспорту. В якості альтернативи пропонуємо розвивати електротранспорт: створювати мережу зарядних станцій для електромобілів, оновлювати рухомий склад громадського транспорту на більш енергоефективний. У тому числі вводити в експлуатацію тролейбуси з автономним ходом і електробуси", — окреслив Костянтин Яловий плани Екостратегіі щодо поліпшення якості повітря.

За словами активіста, прийнятий документ також акцентує увагу на розширенні площі зелених зон і заповідних територій.

"Задіємо онлайн-моніторинг зелених насаджень із застосуванням сучасних технологій і геоінформаційних систем. А площа зелених зон до 2030 року досягне більше 7 тисяч гектарів. Крім того, 30 тисяч гектарів отримають статус заповідних територій", — заявив Костянтин Яловий.

Як запевняє ініціатор розробки Екостратегіі столиці, одним із пріоритетів буде і вирішення сміттєвої проблеми.

"Плануємо інвентаризувати джерела і місця накопичення небезпечних відходів, створити систему контролю за їх переміщенням, збільшити технічні потужності для переробки. Система управління відходами базується на запобіганні їх накопичення, повторному використанні та переробці. Ми хочемо покінчити з практикою бездумного поховання відходів на переповнених сміттєвих полігонах. їх треба переробляти, використовувати в якості сировини або трансформувати в енергію, яка піде на опалення і освітлення міста. Серед іншого, Екостратегія передбачає будівництво сортувально-переробних станцій. Загалом хочемо, щоб до 2030 року половина відходів, які накопичуються в Києві, перероблялася", — заявив Костянтин Яловий.

Активіст підкреслив, що київська Екостратегія є громадською ініціативою. Офіційний статус документ повинен отримати після того, як Київрада її схвалить.. Для її виконання сформують план заходів на найближчі два роки, де пропишуть обсяги і джерела фінансування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини