Головна Новини Суспільство події Перепис населення в Криму: експерт оцінив дії російської влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Перепис населення в Криму: експерт оцінив дії російської влади

На окупованій території Криму перепис населення був проведений окупантами станом на 10 жовтня 2014 року

17 жовтня 2021, 10:54
Поділіться публікацією:

В окупованому Криму 15 жовтня розпочався перепис населення, який продовжиться до 14 листопада.

Перепис населення в Криму: експерт оцінив дії російської влади

Перепис населення в Криму: експерт оцінив дії російської влади - фото з відкритих джерел

Про що свідчать такі дії російської влади? До чого вони можуть призвести? Як слід на це реагувати, крім чергових засуджень? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до економічного експерта, експерта з питань тимчасово окупованих територій Юрія Смілянського.

Фахівець нагадує, що ООН рекомендує проводити перепис населення з частотою раз на 10 років.

"Останній перепис населення в СРСР проводився в 1989 році. Після розвалу СРСР в РФ перший всеросійський перепис населення був проведений у 2002 році. Потім у 2010 році. У 2020 році було розпочато черговий перепис населення. Але, за заявами російської влади, він не був закінчений. Основною причиною називають епідемію COVID-19. Наразі, за заявами російської влади, відбувається закінчення процесу всеросійського перепису населення", — зазначає Юрій Смілянський.

За словами експерта, на окупованій території Криму перепис населення був проведений окупантами станом на 10 жовтня 2014 року.

"До речі, цей перепис дозволив визначити, що за минулий, на той момент, період окупації територію Кримського півострова покинуло не менше 74 тисяч осіб, — акцентує експерт. — Одна з цілей, яку переслідувала кремлівська влада під час проведення перепису населення на окупованій території Криму, — ілюстрування того, що у кремлівському вимірі Крим є невід'ємною частиною РФ. І, відповідно, на окупованій території Криму проводяться всі заходи, які проводяться на всеросійському рівні. Інша мета — проміжна перевірка підсумків реалізації політики заміни населення в окупованому Криму".

Наступна мета, на думку Юрія Смілянського, — це оновлення адресного фонду. У РФ цей процес почався ще в 2019 році.

"Для окупованої території Криму — це перевірка житлового фонду, який в силу обставин окупації не використовується (покинутий) насамперед тими громадянами України, які в силу обставин були змушені залишити окуповану територію", — пояснює експерт.

За його словами, слід зазначити ще один момент. Свого часу в СРСР перепис населення був проведений у 1937 році, рік початку масових репресій. А потім в 1939 році перед вступом СРСР у Другу світову війну.

"З моменту початку війни проти України і окупації частини її суверенної території в 2014 році керівництво РФ послідовно проводило політику підготовки російських громадян до життя в умовах "обложеної фортеці", до переведення економіки на модель "економіки військового часу". З цієї причини з певною часткою допустимості можна говорити про те, що всеросійський перепис населення (2020-2021 роки) є передвоєнною перевіркою наявності людських ресурсів. І в такій площині погляду перепис населення на окупованій території є ще одним злочином в рамках міжнародного гуманітарного права", — вважає Юрій Смілянський.

На погляд експерта, тривалий процес проведення перепису населення (початок у 2020 році, а закінчення — у 2021 році) давав досить часу для української влади, щоб сформувати свою позицію з питання проведення перепису населення на окупованій території Кримського півострова.

"Крім того, в одному зі своїх інтерв'ю, присвячених проведенню саміту "Кримська платформа", міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що механізм "Кримської платформи" дозволить приймати рішення для посилення тиску на Кремль. Реакція групи держав — підписантів підсумкового документа саміту "Кримська платформа" на проведення всеросійського перепису населення на окупованій території Криму через винесення розгляду цього питання на засідання ГА ООН; посилення санкцій відносно РФ; застосування інших важелів тиску на кремлівське керівництво — було б яскравою ілюстрацією ефективності створеного інструменту "Кримська платформа". Як буде насправді і чи не виявиться захід лише приводом проявити чергове обурення і глибоке занепокоєння — покаже час", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що Арестович розповів, як закінчити війну на Донбасі і за п'ять хвилин деокупувати Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини