Головна Новини Суспільство події Переговори України та Угорщини: чи варто їх проводити і який результат можемо отримати
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори України та Угорщини: чи варто їх проводити і який результат можемо отримати

Україна продовжує намагатися знайти порозуміння з Угорщиною, бо це країна НАТО та ЄС

29 грудня 2023, 15:27 comments1836
Поділіться публікацією:

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак розповів про проведену "продуктивну телефонну розмову" з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто. За його словами, обговорювалася підготовка зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а також просування України на шляху євроінтеграції. Нагадаємо, що саме Угорщина чинила максимальний опір рішенню про старт переговорів України з ЄС, а також вона (єдина з 27 країн-членів) заблокувала виділення нам 50 млрд євро. Чи можлива зміна позиції офіційного Будапешта після цих переговорів? Що слід розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Переговори України та Угорщини: чи варто їх проводити і який результат можемо отримати

Переговори України та Угорщини. Фото з відкритих джерел

Потрібно з'ясувати, яких ще кроків чекає Будапешт

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, поділився таким коментарем:

"Особисто я не чекаю на якийсь прорив у двосторонніх відносинах. Проте якась нормалізація можлива. Контакти тут є важливими".

Оскільки ми в певному сенсі залежимо від Будапешта, оскільки Угорщина є членом ЄС та НАТО, то потрібно намагатися з'ясувати, чи можливий прогрес, вважає експерт.

"Ситуація із захистом прав національних меншин в Україні, наприклад, цілком позитивна, про що говорить у тому числі й нещодавно ухвалений закон. Потрібно з'ясувати, яких ще кроків очікує Будапешт – і чи будуть вони можливі з нашого боку, чи не суперечитимуть нашим національним інтересам", – пояснює Володимир Дубовик.

Не варто чекати на прориви

Голова платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений: те, що така зустріч готується, – вже хороша новина. Це, зазначає він, необхідно як мінімум, щоб розморозити певний рівень співпраці України з Угорщиною. Навіть усупереч внутрішньополітичній угорській кон'юнктурі та позиції офіційного Будапешта всередині ЄС.

"У проривах за підсумками переговорів я сумніваюся. Швидше зустріч потрібна, щоб знизити рівень негативних сценаріїв, можливості орбанівської Угорщини зловживати українським питанням насамперед у Європі. Додаючи аргументів нашим союзникам усередині ЄС. Адже Орбану та Ко після цього важко буде говорити, що Україна не йде на контакт, не шукає компромісу. Саме тому Орбан тривалий час уникав зустрічі із Зеленським", – вважає Олег Саакян.

Зрозуміло, продовжує він, що деструктивна позиція угорської влади пов'язана не так з тим, що Україна пообіцяє чи зробить, як – із взаєминами Будапешта та Москви. З проросійським вектором політики Орбана вже досить тривалий час.

"Виходячи з цього – і не варто очікувати на прориви. Але дана зустріч – допоміжний фактор для максимізації конструктивних процесів, які є, а також мінімізації деструктивних. Нагадаю, що Україна вже пішла на низку поступок, виконавши вимоги (іноді – справедливі, часом – маніпулятивні) щодо угорської громади нашої країни. Але є ще ціла низка питань можливого співробітництва. Як довкола угорської громади на Закарпатті (інфраструктурні, культурні проєкти). Так ширше, в контексті власне українсько-угорської співпраці. Впевнений, що бізнес Угорщини був би не проти взяти участь у процесах відновлення нашої країни. Причому як під час війни, так і після. А деякі угорські пропозиції були б дуже цікавими для нас – і у сфері промисловості, і у сфері логістики, і у сфері термоенергетики, рекреаційного використання термальних джерел", – робить висновок політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЄС вигадав план допомоги Україні, який не вимагає згоди Угорщини: скільки грошей отримає Київ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини