Переговори України та РФ: що може змусити росіян бути більш зговірливими – коли чекати фіналу

Російська сторона має намір продовжувати затягувати переговори з Україною, посилюючи обстріл українських міст

Президент України Володимир Зеленський, відвідавши звільнену від російських окупантів Бучу, де сталися неймовірні звірства, заявив, що чим більше російські переговорники затягують процес, тим більше вони шкодять собі. Що можна сказати про переговорну складову на даний момент? Чи є шанс на зрушення у цьому процесі до зміни зміни ситуації на фронті? Чи може оприлюднення тих самих російських звірств на Київщині прискорити переговорний процес під тиском, наприклад, нових санкцій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Важливо у цих переговорах відстоювати принципову позицію – не здавати територіальну цілісність України

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш розмірковує так:

"Переговори потрібні. Як би важко не було їх вести зараз – з точки зору емоційної після звірств окупантів у Бучі. Ми не підемо до Москви, не братимемо її штурмом. Відповідно, конфлікт має закінчитися якимось мирним договором. І що раніше ми почнемо черговий етап переговорного процесу, то раніше вийдемо деякі рішення. Тим краще розумітимемо учасників переговорів з боку супротивника. Їхні погляди, психологію. Чого вони реально хочуть, а чого вимагають просто тому, що такою є директива Путіна".

За словами експерта, важливо у цих переговорах відстоювати принципову позицію – не здавати територіальну цілісність України на жодних умовах.

"На жаль, будь-які переговори під час ведення бойових дій призводять до активізації цих самих дій. Тому що кожна сторона зацікавлена посилити свої військові позиції, тим самим посиливши позицію за столом переговорів, – пояснює Сергій Гармаш. – Також треба розуміти, що звірства в Бучі, які стали відомі на весь світ і ведуть до нових санкцій, до нової ізоляції РФ, не вплинуть на прискорення рішення керівництва Кремля щодо пом'якшення своїх вимог до України, своєї переговорної позиції. А ось військова поразка РФ – може на це вплинути. І сприяє більш реалістичному підходу Росії до питання миру в Україні".

Як мінімум, до закінчення битви за Донбас, навряд чи росіяни будуть готові укладати мирні домовленості

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін звертає увагу на те, що після виявлених фактів звірств у Бучі та інших містах виникли розмови про те, що не можна вести переговори з росіянами.

"Але як на мене це, навпаки, має активізувати переговори. Адже чим довше відбуваються бойові дії, тим більше розкриватимуться такі жахливі факти, як на Київщині. І це б'є по Росії. І в цьому плані важливо, що президент Зеленський учора у Бучі наголосив – переговорний процес має бути інтенсифікований. І сама Росія має бути у цьому зацікавлена", – зазначає політолог.

При цьому, продовжує він, дуже схоже, що однією з головних цілей РФ залишається – до фази фіналізації переговорів, до зустрічі Зеленського з Путіним максимально використовувати військову компоненту. Насамперед, на Донбасі.

"І наша розвідка, і західні повідомляють, що росіяни мають намір спробувати вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Плюс – створити собі сухопутний коридор на півдні, з доступом до дніпровської води. А тому як мінімум до закінчення битви за Донбас, навряд чи росіяни будуть готові укладати мирні домовленості, – прогнозує Олексій Якубін. – Вони сподіваються, що військовий фактор допоможе їм вийти на якийсь зручніший для них варіант угоди. Адже Кремль розглядає переговори як можливість показати, що вторгнення в Україну – зовсім не провальне (хоч воно саме таким є), закріпити свої "перемоги". Це важливо насамперед у рамках роботи на внутрішню аудиторію. І "звільнений" Донбас може виконати роль своєрідної "перемоги" у рамках "спецоперації". Інша річ – що ніхто не збирається здавати Донбас агресору".

Важливим моментом експерт вважає те, що у переговорному процесі вже зіграли свою позитивну роль посередницькі зусилля Туреччини.

"Зустріч у Стамбулі дала певні зрушення. І саме турецький майданчик виглядає цілком прийнятним для зустрічі президентів України та Росії", – резюмує Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" - російські окупанти вже намагаються наступати на сході: у Генштабі назвали основні напрямки.