Головна Новини Суспільство події Переговори між делегаціями України та РФ: чим завершилися – що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори між делегаціями України та РФ: чим завершилися – що буде далі

Перший раунд переговорів закінчено, сторони вирушили до своїх столиць для консультацій

28 лютого 2022, 20:17 comments2029
Поділіться публікацією:

Перший раунд переговорів між делегаціями України та Росії завершився. Що можна сказати за підсумками, відомими на даний момент? Які варіанти розвитку ситуації здаються найімовірнішими? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експерта.

Переговори між делегаціями України та РФ: чим завершилися – що буде далі

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Час грає на боці України

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі зазначає, що перший раунд переговорів між делегаціями України та Росії очікувано закінчився нічим.

"У сторін – абсолютно різні позиції. Свої вимоги Путін передав раніше через президента Франції Макрона, з яким говорив сьогодні близько півтори години. Зводяться вони до роззброєння та "денацифікації" України, не вступу нашої країни до НАТО, визнання Криму російським тощо. У принципі – ті самі вимоги та цілі, які Путін оголошував раніше, до вторгнення. І як привід для вторгнення. Звичайно, Україна на них піти не може. Тим більше, після відкритого вторгнення Росії, колосальних ударів ракетами і не лише по військових об'єктах, а й по цивільних, масових жертвах. Ми бачимо єднання українського суспільства у відбитті російської агресії, – наголошує Максим Ялі. – Хтось бере в руки зброю, а хтось, як беззбройні, мирні громадяни у тимчасово захопленому Бердянську, виходять до російських загарбників, співають Гімн України та кричать: "Окупанти – йдіть!". Це, до речі, подіяло деморалізуюче – росіяни забралися геть".

Експерт наголошує, що час грає на боці України. До нас йде масова допомога з боку Заходу, зокрема військова, а Росія в цей же час пожинає наслідки вбивчих санкцій.

"Громадська думка в ЄС, США, величезній кількості країн колосально змінилася після того, як вони побачили, як український народ чинить опір окупантам. Тому до нас йде у величезній кількості військова, гуманітарна, фінансова допомога, – зазначає Максим Ялі. – Навіть така країна, як нейтральна Швеція, вводить санкції проти РФ і передає нам військове обмундирування. Востаннє вона надавала військову допомогу Фінляндії у 1939 році, коли та протистояла агресії з боку СРСР. Країни, які раніше відмовлялися постачати нам зброю та вводити жорсткі санкції проти Росії (ті самі Франція, Німеччина), змінили свою думку. Україні передають у тому числі "Стінгери", що вкрай важливо з огляду на те, що ППО – наша слабка ланка, особливо після підлих ударів ракетам з боку РФ вранці 24 лютого".

Росія розжарює – Путін у сказі, Бліцкріг провалений

Політолог упевнений, що попереду ще не один раунд переговорів. Він пояснює, що у дипломатії спочатку, особливо серед воюючих сторін, спочатку озвучуються нереалістичні позиції. Ну, а потім, як кажуть, сходяться десь посередині.

"На це, гадаю, сподівається і Кремль. З сьогоднішнього дня російська економіка увійшла в круте піке. Щодобово працює на нас – і проти країни-агресора. Ми отримуємо більше допомоги – Росія більше санкцій та економічних втрат. Відбувається ізоляція російської економіки. Причому, я впевнений, найжорстокіші санкції ще попереду", – каже Максим Ялі.

За його словами, прогнозувати, як будуть йти наступні переговори поки що складно. Все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на фронті.

"Росія розжарюватиме. Що ми вже бачимо по вечірніх авіа нальотах та ракетних ударах, у тому числі по Броварах. Путін у сказі. Бліцкриг провалений. І замість переможного параду на Хрещатику 27 лютого, коли у РФ відзначається День Сил спеціальних операцій (а саме так Путін величає війну проти України), загарбники отримали наймогутнішу відсіч. Найближчим часом буде спекотно. А підсумок війни вирішуватиметься саме в Києві. У тому, як довго ми зможемо відстоювати столицю. Сподіваємось на ЗСУ, на всіх, хто зараз бореться з агресором. Готуємось до нових переговорів. Важливо, що ми не злякалися, не капітулювали. Впевненість всього народу надає впевненості і нашому керівництву, особисто президенту Зеленському для проведення жорсткішої лінії на переговорах із агресором. Із позиції сильної сторони. І з кожним днем опору наші переговорні позиції лише посилюватимуться", – резюмує Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кулеба розповів, на що Україна ніколи не погодиться в обмін на перемир'я.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини