Пенсії в Україні: чи треба буде платити за доставку

Міністр соціальної політики розповіла, чи доведеться українцям платити за доставку пенсій після скасування нового порядку виплат

Після скасування нового порядку виплат пенсій, який мав запрацювати з вересня 2021 року, в уряді мають півтора року, щоб підготуватися до змін щодо доставки пенсій. Про це у Верховній Раді України під час години запитань до уряду розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає кореспондент "Коментарів".

За словами народного депутата від групи "Довіра" Олега Кулініча, викликає питання щодо постанов уряду відносно скорочення працівників соцзахисту населення. Уряд ухвалив постанову №546, якою призупинив обов’язкове переведення пенсійних виплат на банківські картки. Проте залишається постанова Кабміну №277, де передбачено, що доставка пенсій в Україні залишається платною, зазначив нардеп.

"Чи буде Мінсоцполітики переглядати постанову №277? Та друге — стосовно скорочення працівників соціального захисту населення, які працювали в колишніх РДА, а зараз працюють в ОТГ. Тільки по Полтавській області скорочено понад 35%. Водночас постановою №546 ви передбачаєте, що ці соцпрацівники, яких ви скорочуєте, будуть здійснювати доставку пенсій", — пояснив свої питання політик.

Уряд визначився, що підготовка до виплат пенсій на банківські картки буде відбуватись поступово, зазначила міністр соцполітики. За 1,5 року в Україні мають підготувати зручну інфраструктуру для виплат пенсій, щоб українці могли обрати — отримувати пенсію через "Укрпошту", або через банк.

"Стосовно оплати, ви кажете, що буде платна доставка — її не буде. Крім того, ми за те, щоб всі маломобільні групи отримували доставку пенсій додому, в зручний для них спосіб… В останньому рішенні уряду є державницька позиція — що коли будуть підвищуватися пенсії, окремі доплати й виплати, тариф може не застосовуватися, тому що, ви ж розумієте, що кошти Пенсійного фонду йдуть на оплату доставки пенсій", — доповіла Лазебна.

Міністр повідомила, що з 1 липня 2021 року мільйону українців перерахують пенсії. Уряд також направив до парламенту законопроєкт про відновлення індексації пенсій усім категоріям пенсіонерів з 1 вересня 2022 року.

Нагадаємо, в Україні скасували обов'язкове переведення пенсіонерів на обслуговування в банки до 2023 року. Раніше генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський відключив у відділеннях банківські термінали через новий порядок виплат пенсій. Після скасування таких норм, "Укрпошта" поновила роботу банківських терміналів.