Головна Новини Суспільство події Партнерство «наступного рівня»: НАТО та ЄС розглядають посилення співпраці на тлі війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Партнерство «наступного рівня»: НАТО та ЄС розглядають посилення співпраці на тлі війни в Україні

У світі посилюють зв'язки та змінюються варіанти співпраці, зокрема між НАТО та ЄС на Сході Європи

9 січня 2023, 22:17
Поділіться публікацією:

Вторгнення Росії в Україну перевернуло європейський порядок безпеки, йдеться у спільній декларації, яку планують 10 січня підписати Генсек НАТО Єнс Столтенберг, глава Європейської ради Шарль Мішель та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. З проєктом спільної заяви ознайомилося AFP у понеділок, пишуть "Коментарі".

Партнерство «наступного рівня»: НАТО та ЄС розглядають посилення співпраці на тлі війни в Україні

НАТО та ЄС підпишуть нову декларацію

У проєкті йтиметься про посилення співпраці НАТО та ЄС. Дві організації, що базуються в Брюсселі, роками прагнули покращити координацію, попри побоювання в деяких колах, що зусилля щодо посилення ролі ЄС в обороні можуть підірвати альянс під проводом США. Вторгнення армії РФ в Україну підштовхнуло заклики краще використовувати об’єднаний вплив європейських економічних м’язів і військової могутності США для надійнішого захисту одного мільярда громадян, які проживають у державах-членах.

"Це ключовий момент для євроатлантичної безпеки та стабільності, який більше, ніж будь-коли, демонструє важливість трансатлантичного зв’язку, закликаючи до більш тісної співпраці між ЄС і НАТО", – йдеться у заяві, яку планують опублікувати високопосадовці НАТО та ЄС у вівторок.

"Оскільки загрози безпеці та виклики, з якими ми стикаємося, розвиваються за масштабами та масштабами, ми виведемо наше партнерство на новий рівень", — йдеться в документі.

У декларації вказується на боротьбу зі "зростальною геостратегічною конкуренцією", захист критичної інфраструктури та боротьбу із загрозами з боку нових технологій і в космосі як важливі сфери для поглиблення співпраці. Двадцять одна з 27 держав-членів Європейського Союзу вже є членами НАТО, а Швеція та Фінляндія наразі прагнуть приєднатися.

Зусилля Франції посилити роль ЄС в обороні викликали стурбованість серед східноєвропейських держав, які бачать у Вашингтоні опору своєї безпеки. Після вторгнення Москви в лютому Вашингтон збільшив кількість своїх військ у Європі до понад 100 000 осіб, оскільки НАТО проводить найбільшу реконструкцію своєї оборони з часів закінчення холодної війни.

У спільній декларації — першій з 2018 року — чітко зазначено, що Альянс "залишається основою колективної оборони" для своїх членів і ширшого євроатлантичного регіону. Але в ній також говориться: "ми визнаємо цінність сильнішої та спроможнішої європейської оборони, яка робить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку та є доповненням до НАТО та сумісною з нею".

США вже давно підштовхують своїх європейських союзників до того, щоб вони витрачали більше на свою армію, брали участь у боротьбі з кіберзагрозами та зміцнювали інфраструктуру навколо континенту, необхідну для швидкого переміщення сил.

Читайте також на порталі "Коментарі" — є лише один швидкий спосіб досягнення миру в Україні, — заявив: цивілізований західний світ має суттєво посилити підтримку України у війні проти Росії. Якщо ж і далі Захід недооцінюватиме здібності Росії, то це може створити додаткові проблеми для всього Північного регіону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини