Головна Новини Суспільство події Особливий статус ОРДЛО, вибори, переговори: ЗМІ опублікували 10 кроків України щодо врегулювання конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Особливий статус ОРДЛО, вибори, переговори: ЗМІ опублікували 10 кроків України щодо врегулювання конфлікту

Україна запропонувала десять кроків для розблокування процесу врегулювання ситуації на території тимчасово окупованого Донбасу

25 грудня 2021, 13:05
Поділіться публікацією:

Київ запропонував десять кроків для розморожування процесу врегулювання ситуації у ОРДЛО. Як передає портал "Коментарі", сьогодні їх розмістило російське видання "Комерсант".

Особливий статус ОРДЛО, вибори, переговори: ЗМІ опублікували 10 кроків України щодо врегулювання конфлікту

Донбас. Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, що Україна представила свої пропозиції перед засіданням ТКГ, яке відбулося 8 грудня.

Перший крок полягає в тому, що Україна у вівторок та середу (йдеться про 8-9 грудня) на засіданні ТКГ вживає всіх необхідних заходів для того, щоб режим припинення вогню знову почав діяти з 00:00 за київським часом 10 грудня 2021 року та повернення до реалізації "Заходів щодо посилення режиму припинення вогню" від 22 липня 2020 року.

Другий крок – Україна зробить все, що від неї залежить, щоб додатково до вже існуючих КПВВ розпочали роботу КПВВ "Золоте" та "Щастя". Крім того, Київ сприятиме відкриттю ще більшої кількості КПВВ, які працюватимуть не лише під час різдвяних та новорічних свят, а й у решту часу, що створить зручність для переміщення громадян.

Третій крок – Україна пропонує знову розморозити процес обміну полоненими. Зі свого боку Київ запропонував надати списки всіх затриманих і, якщо вони виявлять бажання повернутися до ОРДЛО, то Україна сприятиме цьому в процесі обміну.

Четвертий крок випливає із трьох перелічених вище. Якщо вони виконуватимуться, то Київ готовий знову повернутися до обговорення навколо закону про особливий статус Донбасу та імплементації "формули Штайнмайєра".

П'ятий крок – Україна зобов'язується пропускати місію ОБСЄ до всієї території, яку контролює українська влада.

Шостий крок – переговори телефоном між президентом України Зеленським та президентом Росії Путинім, під час яких Україна пропонує обговорити теми щодо припинення вогню на Донбасі, обміну полоненими та окремо пункт про гарантії продовження транзиту російського газу через українську ГТС після 2024 року.

Сьомий крок – організаційні моменти перед зустріччю Зеленського та Путіна. Підготовка документів.

Восьмий крок – безпосередня зустріч Зеленського та Путіна.

Дев'ятий крок – зустріч учасників "Нормандського формату".

Десятий крок – обговорення у рамках ТКГ законів перед поданням їх до українського парламенту. Першим тут стоїть закон про особливий статус Донбасу та імплементацію в нього "формули Штайнмайєра". Далі йде закон про амністію. Потім про децентралізацію, де буде враховано особливості ОРДЛО. Також у списку є закон про особливу економічну зону для Донбасу, а також закон про волевиявлення на Донбасі.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у МЗС озвучили свою умову щодо прямих переговорів США, ЄС та НАТО з Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини