Головна Новини Суспільство події Опалювальний сезон-2022: у "Нафтогазі" розповіли про ризики та запаси в сховищах
commentss НОВИНИ Всі новини

Опалювальний сезон-2022: у "Нафтогазі" розповіли про ризики та запаси в сховищах

В Україні є необхідні об'єми природного газу для населення: у "Нафтогазі" розповіли про ризики взимку

21 червня 2022, 18:05
Поділіться публікацією:

21 червня очільник НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко під час прес-конференції розповів, скільки запасів газу є в газосховищах України та як проходитиме опалювальний сезон взимку 2022-2023.

Опалювальний сезон-2022: у "Нафтогазі" розповіли про ризики та запаси в сховищах

Фото ілюстративне / Pixabay

"Ми продовжуємо забезпечувати достатній рівень газу в наших ПСГ. В Нас було більше нормального рівня, тобто із запасом на початку 2022 року, на початку повномасштабної війни і в нас зараз в підземних сховищах, не дивлячись на війну, більше газу, ніж розрахований середній рівень на основі показників 2016-2018 років", — наголосив він.

Станом на 14 червня в сховищах залишається 10,5 млрд метрів кубічних газу, на 1 січня було 13,7 млрд м3, на 24 лютого — 10,3 млрд м3.

"Ця зима може бути найскладнішою в історії. Уряд і Нафтогаз опрацьовують всі можливі варіанти забезпечення країни достатнім обсягом газу цього опалювального сезону. Наприкінці минулого року ми почали поступово нарощувати обсяги власного видобутку газу. Через війну бачимо падіння, але намагаємося стабілізувати його", — зазначив Вітренко.

Щодо опалювального сезону, очільник Нафтогазу наголосив, що видобуток власного газу впав не настільки критично. Однак є руйнування інфраструктури, як газорозподільчої, так і видобувної, нафтопереробної.

"На ринку газу є профіцит — ми можемо закачувати газ в сховища і готуватися до опалювального сезону. Ризики про які говорить президент, це військові ризики, а не ризики того, що ми як компанія не виконаємо свою роботу і не забезпечимо достатньо газу. Це ризики того, що росіяни, наприклад, перебивають газопроводи і ми не можемо доставити газ, навіть якщо він в нас є, в міста. Коли вони знищують підприємства теплокомуненерго. Ми знаємо зі свого досвіду — як це відбувалося в містах: Херсон, Сєвєродонецьк, Маріуполь. Ми там налагоджували роботу котелень після потрапляння ракет", — додав голова НАК "Нафтогаз".

Однак Юрій Вітренко закликав українців готуватися до опалювального сезону та ефективно споживати енергоресурси.

"Ми з урядом аналізуємо різні можливості як забезпечити українців газом наступного опалювального сезону. Але люди мають підготуватися. Стійкість України залежить від того наскільки ефективно споживатимемо енергоресурси, бо вони коштують шалених грошей. Ми маємо імпортувати газ й складність полягає в тому, що для цього потрібні величезні кошти. Зараз газ коштує на ринку 1,5 тисячі доларів. Уряд хоче створити великий запас — 19 млрд м3 газу. Для цього треба імпортувати 5,8 млрд м3 вартістю 8 млрд доларів. Ми говоримо з партнерами, чи вони можуть допомогти нам з грошима або газом", — зазначив він.

Як писав портал "Коментарі", депутати ухвалили закон щодо розмірів тарифів на час дії воєнного стану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини