Головна Новини Суспільство події Омбудсмен пояснила чому не можна оприлюднювати списки боржників
commentss НОВИНИ Всі новини

Омбудсмен пояснила чому не можна оприлюднювати списки боржників

Українці масово скаржаться на те, що представники підприємств розповсюджують списки споживачів, які мають борги

27 серпня 2021, 19:15 comments1024
Поділіться публікацією:

Оприлюднення списків боржників — це порушення права на захист персональних даних. Про це повідомляють в прес-службі Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Омбудсмен пояснила чому не можна оприлюднювати списки боржників

Чому не можна оприлюднювати списки боржників, фото з відкритих джерел

Повідомляється, що українці масово скаржаться на те, що представники підприємств, що надають населенню природний газ, воду, електроенергію, розповсюджують списки споживачів, які мають борги.

У списках, які розміщують в інтернеті, під’їздах, є персональні дані людей, що заборгували перед постачальниками житлово-комунальних послуг. Серед персональних даних, в основному, вказано суми боргу, адреси проживання осіб, номери особових рахунків.

Ці дані підпадають під визначення персональних даних згідно з рішенням Конституційного Суду України від 20.01.2012 № 2-рп/2012. Адже до конфіденційних персональних даних відносять відомості про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Відповідно до Закону України "Про захист персональних даних" такі відомості не можна оприлюднювати без згоди суб'єктів персональних даних.

Розміщення таких списків передбачає притягнення до адміністративної відповідальності. Тому Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголосив про необхідність дотримання законодавства.

Як повідомляв портал "Коментарі", із закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" було виключено пункт, що забороняв відключати комунікації населенню за борги на період карантину та замінено його новим текстом. Споживачі, що повністю розрахувалися з комунальними підприємствами, мають заплатити за повторне підключення комунікацій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини