Головна Новини Суспільство події Оманлива альтернатива пластику: чому сумки-шопери не краще пакетів
commentss НОВИНИ Всі новини

Оманлива альтернатива пластику: чому сумки-шопери не краще пакетів

Сумки-шопери теж мають кілька недоліків

5 листопада 2021, 15:40
Поділіться публікацією:

Кілька років тому була введена екологічна мода на сумки-шопери замість пластикових пакетів. Сумки виробляються з бавовняної тканини, однак перехід на їх використання теж не вирішує проблеми. Про це пише платформа VC з посиланням на The New York Times.

Оманлива альтернатива пластику: чому сумки-шопери не краще пакетів

За кордоном люди звикли носити шопери, фото з відкритих джерел

Міністерство з питань довкілля Данії повідомляло три роки тому, що для виправдання використання такої сумки треба носити її протягом 54 років, однак це ще не все.

Для вирощування бавовни доводиться витрачати багато води. До того ж утилізація сумок без шкоди для навколишнього середовища теж не просто. Сумку не можна викидати, її потрібно переробити як текстиль.

За словами директора інституту екологічної моди New Standard Institute Максіна Біди, такі сумки приймаються в спеціалізованих пунктах. Щорічно переробляється лише 15% від загальної кількості виробів з бавовни, які використовують в світі, а це 30 млн тонн бавовни.

Шопери не можна переробити повністю, бо частину із логотипами доведеться просто викидати. Барвники, які використовують для друку на тканині виготовлені на основі ПВХ й не підлягають повторній переробці. Частка бавовни, яка не переробляється становить 10-15 відсотків від загальної кількості сумок, які здали на текстильну переробку.

Екологи говорять, що наразі обидва матеріали для виробництва сумок та пакетів мають певні недоліки, хоча їх не можна порівняти. Серед недоліків виробництва бавовни — використання пестицидів, витрати води. До недоліків її утилізації відносять — неповну переробку. Недоліки виробництва та утилізації поліетиленових пакетів — виділення парникових газів, засмічення природи, складнощі з переробкою.

За словами професора екології Мелані Дюпюї, є альтернативи: виробництво сумок з конопель, переробленої бавовни або інших матеріалів. 

Наприклад, дизайнерка Аня Хіндмарч, що в 2007 році випустила одну з перших бавовняних сумок-шоперів, тепер виготовляє свої сумки з перероблених пляшок. Логотип залишився той самий — "Я не поліетиленовий пакет".

Як повідомляв портал "Коментарі", окупованою частиною Донбасу потекли жовті ріки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини