Головна Новини Суспільство події Олігархи, які втекли від війни за кордон, не зможуть повернути колишній вплив, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Олігархи, які втекли від війни за кордон, не зможуть повернути колишній вплив, - ЗМІ

Журналісти вважають, що деякі олігархи об'єднали "приємне з корисним", переховуючись за кордоном як від війни, так і від кримінального переслідування в Україні

28 квітня 2022, 16:25
Поділіться публікацією:

Багато олігархів, які виїхали з країни через повномасштабну російську агресію, такі як Вадим Рабінович, Сергій Льовочкін та Олександр Ярославський, вже не зможуть відновити в ній свій колишній вплив. Таке припущення висловлено у статті "Льовочкін, Пінчук, Ярославський та інші. Що чекає на українських олігархів, що втекли від війни" , опублікованій на сайті "Ділова столиця".

Олігархи, які втекли від війни за кордон, не зможуть повернути колишній вплив, - ЗМІ

Олександр Ярославський та Віктор Пінчук - фото: УНІАН

Зокрема, видання зазначає, що серед тих, хто "перечікує важкі часи у повній безпеці", опинилися і дуже впливові в країні люди.

"Деякі з них намагаються з-за кордону зображати якусь подобу участі в житті України, а про деяких ось уже два місяці як зовсім нічого не чути", — йдеться у статті.

Автори публікації нагадують, що з України поїхав другий номер рейтингу Forbes Віктор Пінчук:

"При цьому, за даними мера Дніпра Бориса Філатова, заводи Пінчука активно інтегровані у підготовку міста та області до оборони, сам олігарх у Європі іноді виступає із закликами активізувати допомогу Україні".

"Ще один олігарх, пов'язаний із групою "газовиків" з Партії регіонів та ОПЗЖ, Дмитро Фірташ безвиїзно перебуває в Австрії з 2014 року і повернутися в Україну не може у зв'язку з тим, що перебуває під арештом і чекає на екстрадицію в США, де на нього заведено кримінальну справу", — йдеться у статті.

Також автори матеріалу зазначають, що Ігор Коломойський, хоч і не може виїхати з України через інтерес до нього з боку американського правосуддя, публічно свою позицію ніяк не виявляє, а Костянтин Жеваго, який в Україні перебуває в розшуку, ще з минулого року проживає в Дубаї.

"Найбільший харківський олігарх Олександр Ярославський, якого пов'язують із російським бізнесом, зокрема з підсанкціонним російським олігархом Олегом Дерипаскою, також виїхав з України ще перед початком війни. Ярославський залишив батьківщину через резонансне ДТП зі смертельним наслідком. Одразу ж після того, як це справа набула великого резонансу, олігарх вилетів у Лондон", — йдеться у статті.

У березні, нагадує видання, Ярославський заявив про намір "зібрати 1 млрд доларів для відновлення потерпілого від постійних російських обстрілів Харкова. Олігарх навіть пообіцяв продати для цього свою яхту, але після цієї заяви жодної активності він не виявив. Враховуючи, що частина бізнес-інтересів Ярославського сконцентровано у районі Харківського тракторного заводу, який знаходиться під регулярним обстрілом, ні волонтери, ні місцеві жителі підтримки від олігарха не бачили з першого дня війни”.

"Є всі підстави вважати, що після закінчення війни ні гроші, ні медіаресурси, ні "благодійні" ініціативи не допоможуть тим, хто фактично залишив країну, відновити у ній свій вплив. І сподіватися, що "війна все спише" теж не варто – будуть ретельно розслідувані, як вже заведені кримінальні справи (це стосується Ярославського, Жеваго, Медведчука та деяких інших), так і решта їхніх дій", — підсумувало видання.

Нагадаємо, за день до вторгнення Росії 23 лютого Володимир Зеленський провів зустріч з олігархами, на якій попросив їх "показувати приклад і залишатися в країні".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини