Головна Новини Суспільство події Олег Гуляк на чолі Укроборонпрому: що про нього відомо і чому це хороша новина
commentss НОВИНИ Всі новини

Олег Гуляк на чолі Укроборонпрому: що про нього відомо і чому це хороша новина

Досвід, репутація, розуміння реальних потреб війська. Чому призначення Олега Гуляка в Укроборонпром – хороша новина.

6 вересня 2024, 16:35
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot









Окрім Уряду, хвиля кадрових перестановок торкнулась ВПК. Наглядова рада АТ "Українська оборонна промисловість" (Укроборонпром) призначила генерал-майора Олега Гуляка тимчасовим виконуючим обов'язки гендиректора. І якщо перестановки в Кабміні багатьма були сприйняті скептично, то зміни в Укроборонпромі додають оптимізму – враховуючи завдання, що стоять перед компанією, і професійний бекграунд та репутацію нового очільника.

Олег Гуляк на чолі Укроборонпрому: що про нього відомо і чому це хороша новина

Олег Гуляк

Олег Гуляк вже знайомий із компанією, адже з 1 липня 2024 року працював радником гендиректора з питань військового співробітництва. Його сферою відповідальності було зміцнення зв’язків компанії із Силами оборони. І це важливий напрямок, адже успіх на полі бою залежить не лише від кількості та якості озброєння, але й від того, наскільки воно відповідає реальним потребам бойових підрозділів. Складно знайти менеджера, який володів би "матчастиною" в цій площині краще, за Олега Гуляка. 

Так вважають і у Наглядовій раді. Тут переконані, що його багаторічний військовий досвід та управлінські якості наразі є незамінними для вирішення задач, які стоять перед Укроборонпромом. Головні з них, нагадаємо, – розробка та виробництво нових видів озброєння, модернізація та адаптація до сучасних вимог існуючої техніки, розширення виробничих потужностей, забезпечення армії боєприпасами, співпраця з міжнародними партнерами в частині імпорту та експорту озброєнь, тощо.

Олег Гуляк у Збройних Силах України з 1993 року. Військову карʼєру розпочинав із посади заступника командира розвідувальної роти аеромобільної дивізії. Був в Іраку у складі миротворчого контингенту. Командував 16-ою окремою механізованою бригадою та  95-ю окремою аеромобільною бригадою. Був заступником командуючого силами АТО. Майже десять років керував Одеською військовою академією – єдиним в Україні військовим вишем, що готує офіцерів-десантників, спецпризначенців, розвідників, морських піхотинців для всіх видів і родів військ. За його каденції збільшилась практична складова в підготовці особового складу, курсанти стали брати участь у міжнародних військових навчаннях, в академії зʼявились сучасні казарми, військове містечко, тренажерні комплекси для бойової армійської підготовки.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Олег Гуляк зустрів на посаді командуючого Силами логістики ЗСУ. Внесок Командування та персонально командувача в оборону важко переоцінити. Для розуміння: логістика під час військових дій охоплює буквально все – від ремонту техніки і забезпечення підрозділів боєприпасами до евакуації поранених.

У війську Олега Гуляка називають кращим командувачем Сил логістики і не лише тому, що ніхто до нього із такими викликами не стикався. Оцінюючи оборону України, особливо в перші місяці повномасштабної війни, аналітики відзначали вирішальну роль саме логістичного забезпечення. ЗСУ поступались ворогу кількістю особового складу та озброєння, але компенсували це мотивацією і логістикою. Зокрема, під час оборони столиці злагоджені дії командування допомогли швидко перекинути ресурси зі сходу на північ країни, що допомогло зупинити окупаційну армію на підступах до Києва.

В операціях зі звільнення Харківської та Херсонської областей восени 2022 року логістична підтримка дозволила швидко розгорнути додаткові сили, переміщати техніку та забезпечити наступ усіма необхідними ресурсами. Командування задіяно і в захисті критичної інфраструктури та військових позицій від російських ракет і дронів – постачає засоби для ППО та радіоелектронної боротьби для захисту. Яку роль логістика відіграла у створенні плацдарму на території Курської області РФ, нам належить дізнатись у майбутньому.

Не зайвим буде додати, що за каденції Олега Гуляка Командування Сил логістики жодного разу не фігурувало у скандалах, повʼязаних із недбальством чи корупцією. І це важливо, адже чи не головним завданням реформи Укроборонпрому було очищення від схем та розбудова дієвої антикорупційної інфраструктури.

Наглядова рада повідомила, що в найкоротші терміни буде організовано конкурс на посаду гендиректора підприємства. Подивимось, але цілком ймовірно, що генерал-майор Олег Гуляк тут затримається, позбувшись приставки "тво".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини