Головна Новини Суспільство події Оголосили номінантів на Нобелівську премію миру: хто опинився серед кандидатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Оголосили номінантів на Нобелівську премію миру: хто опинився серед кандидатів

Аттенборо, ВООЗ, Тихановська серед номінантів на Нобелівську премію миру

1 лютого 2022, 11:18
Поділіться публікацією:

Британський телеведучий Девід Аттенборо, Всесвітня організація охорони здоров’я та білоруська дисидентка Святлана Тихановська є серед номінантів на цьогорічну Нобелівську премію миру після того, як їх підтримали норвезькі законодавці, які мають послужний список у виборі переможця. Про це повідомляє Reuters.

Оголосили номінантів на Нобелівську премію миру: хто опинився серед кандидатів

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська - Reuters

Тисячі людей, від членів парламентів у всьому світі до колишніх переможців, мають право запропонувати кандидатів.

Норвезькі законодавці щороку, починаючи з 2014 року, висувають потенційного лауреата Миру, за винятком 2019 року.

Норвезький Нобелівський комітет, який вирішує, хто отримає премію, не коментує номінації, зберігаючи в таємниці протягом 50 років імена номінантів.

Однак деякі кандидати, як-от норвезькі законодавці, вирішують розкрити свої вибори.

95-річний Аттенборо найбільш відомий своїми знаковими телесеріалами, що ілюструють світ природи, зокрема "Життя на Землі" та "Блакитна планета".

Він був номінований спільно з Міжурядовою науково-політичною платформою з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES), яка оцінює стан біорізноманіття в усьому світі для політиків.

Вони були номіновані за "їхні зусилля захистити природне різноманіття Землі, що є передумовою для сталого та мирного суспільства", – сказала Уне Бастхольм, лідер Норвезької партії зелених.

У минулому Нобелівську премію миру отримували екологи, в тому числі кенійський активіст Вангарі Маатаї, Міжурядова група експертів зі зміни клімату та колишній віце-президент США Ел Гор.

Протягом останніх двох років пандемія коронавірусу була центром занепокоєння людей, і цього року знову була номінована міжнародна організація, якій поставлено завдання боротися з нею, ВООЗ.

"Я думаю, що ВООЗ, швидше за все, буде обговорюватися в Комітеті щодо цьогорічної премії", – сказав Урдал.

Лідер білоруської опозиції у вигнанні Святлана Тихановська була висунута другий рік поспіль за її "відважну, невтомну і мирну роботу" на користь демократії та свободи в рідній країні, заявив парламентар Хаарек Ельвенес.

Інші кандидати, оголошені норвезькими законодавцями, — це російський дисидент Олексій Навальний, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, WikiLeaks і Челсі Меннінг, НАТО, гуманітарна організація CARE, іранський правозахисник Масіх Алінежад і Арктична рада, міжурядовий форум співпраці в Арктиці. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", лауреатами Нобелівської премії миру у 2021 р. стали Дмитро Муратов, головний редактор російського видання "Новая газета", і Марія Ресса (Maria Angelita Ressa), філіппінська журналістка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини