Головна Новини Суспільство події ОГХК втрачає приватизаційну привабливість, збитки зростають, – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

ОГХК втрачає приватизаційну привабливість, збитки зростають, – ЗМІ

За інформацією ЗМІ, наразі простоюють одразу обидва добувних підприємства, які входять до складу ОГХК

10 квітня 2023, 15:37
Поділіться публікацією:

За підсумками останніх кадрових змін в керівництві ОГХК, на держпідприємстві вперше у його історії почали відчуватися системні економічні проблеми. 

ОГХК втрачає приватизаційну привабливість, збитки зростають, – ЗМІ

ПАТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГКХ)

За інформацією видання "Апостроф", наразі простоюють одразу обидва добувних підприємства, які входять до складу ОГХК – ВГМК та Іршанський ГЗК, що є безпрецедентним явищем в історії державної компанії та щомісяця спричиняє державі багатомільйонні збитки. Іршанський ГЗК простоює з жовтня 2022 — не має ані контрактів, ні надходження коштів від реалізації продукції. ВГМК простоював значну частину березня і, як вважають експерти, буде простоювати половину квітня. План гірничих робіт на ВГМК у березні було виконано лише на 50%. Квітневі плани випуску продукції складають лише третину від можливостей комбінату.

Через низьку ефективність політики продаж, з одного боку, залишається нереалізованою вже здобута продукція, а з іншого, не виконуються контракти, які донедавна вважалися пріоритетними для розвитку експортного потенціалу і залучення інвестицій. Так, у березні так і не було відвантажено 15 000 т. ільменіту для американської Chemours за раніше укладеним контрактом та станом на сьогоднішній день, лот до кінця так і не сформований.

"Валовий дохід компанії зараз ледве покриває її витрати на енергоносії та виплату заробітних плат, при тому, що через систематичні простої працівники отримують не повну ставку, а 2/3 від тарифу", — йдеться в матеріалі.

Вперше в історії ОГХК, її операційний збиток за підсумками першого кварталу 2023 року може скласти близько 120-150 млн грн, вказують журналісти, і в другому кварталі суми збитків можуть збільшитися вдвічі. Все це негативно позначається на приватизаційній привабливості як самої ОГХК, так і підприємств, які входять до її складу.

Без фінансових вкладень на ОГХК чекає неминуча системна криза. Якщо завчасно за 1-3 місяці не інвестувати у видобуток і подачу концентрату на збагачення, а також у безперервні роботи зі зняття породи та просування гірничої техніки — то, крім зупинки видобутку та виробництва, підприємство зіштовхнеться із зростанням постійних витрат і збитків, втратою клієнтів та ринків, проблемами фіскального та соціального характеру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини