Головна Новини Суспільство події «Одеська справа»: Суддя ВАКС викрив детектива НАБУ у незнанні Кримінального кодексу (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

«Одеська справа»: Суддя ВАКС викрив детектива НАБУ у незнанні Кримінального кодексу (ВІДЕО)

У ході дискусії із суддею Вищого антикорупційного суду детектив НАБУ визнав, що помилився

2 грудня 2021, 12:23
Поділіться публікацією:

У середу, 1 грудня, у Вищому антикорупційному суді слухалася так звана "одеська справа", фігурантом якої є мер Одеси Геннадій Труханов. Серед іншого вирішувалося питання щодо продовження термінів слідства, які й так затягнулися вже на роки, передає "Голос".

«Одеська справа»: Суддя ВАКС викрив детектива НАБУ у незнанні Кримінального кодексу (ВІДЕО)

Судья - фото з відкритих джерел

Сторона захисту виступала з клопотанням відмовити НАБУ у задоволенні клопотання про продовження термінів слідства, аргументуючи це тим, що ВАКС не уповноважений продовжувати терміни у справах, датованих до 2018 року та у всіх наступних епізодах, виділених із цих справ, оскільки ця компетенція раніше належала Генеральному прокурору. і лише після 2018 року у зв'язку із зміною законодавства право це перейшло слідчим суддям. Проте закон зворотної дії не має і всі епізоди, що виділяються зі справ до 2018 року, підлягають порядку, який діяв до змін до закону.

Детектив НАБУ у свою чергу підтвердив, що справді справа, про яку йдеться, внесена до ЄРДР до 2018 року, але епізоди з неї слід розглядати як окремі предикативи, вважаючи, що це різні справи.

"Сторона захисту звертає увагу і посилається на епізод у кримінальному провадженні 308. Хотів би звернути увагу на те, що епізод, який згадує адвокат, внесений до Єдиного реєстру досудового розслідування дійсно після набуття чинності цими положеннями, проте це стосується епізоду за ст.209 КК України, який є похідним від первинного епізоду від ст.191 КК України, тобто так званим предикатом, а тому цей злочин, пов'язаний із заволодінням коштів, переноситься як предикат на 209 статтю, тому на той час поширювалися правила попередньої редакції щодо продовження термін досудового розслідування. Тому я думаю, що подані клопотання про закриття та повернення необґрунтовані", – зазначив детектив НАБУ Сергій Медецький.

На питання судді: "а де в Кримінальному процесуальному кодексі написано про предикатний злочин і якщо він предикатний, то треба продовжувати за старим порядком, а якщо…".

"Ну прямо це не передбачено", — перебив суддю детектив, визнавши свою помилку і цим викликавши здивований сміх присутніх у залі засідань.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини