Головна Новини Суспільство події Обшуки в будинку Тупицького: як далеко зайде Офіс президента в цьому протистоянні
commentss НОВИНИ Всі новини

Обшуки в будинку Тупицького: як далеко зайде Офіс президента в цьому протистоянні

Обшук проводиться в присутності Тупицького, його дружини, двох малолітніх дітей і адвоката

13 травня 2021, 13:09
Поділіться публікацією:

За даними ряду ЗМІ, в будинок колишнього голови Конституційного Суду Олександра Тупицького 13 травня прийшли з обшуком слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР). Як ситуація може розвиватися далі? На які заходи може піти Офіс президента, щоб перемогти в цьому протистоянні? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Обшуки в будинку Тупицького: як далеко зайде Офіс президента в цьому протистоянні

Олександр Тупицький - фото з відкритих джерел

Офіс намагається заблокувати роботу Тупицького в обхід законодавства

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божка, ГБР в цій ситуації виглядає провідником волі та інтересів Офісу президента, який давно конфліктує з Тупицьким.

"За фактом, іншого механізму зняття його з посади крім як через рішення самого КСУ немає, — пояснює експерт. — У правовій площині у цього тиску мало шансів. По суті, Офіс намагається заблокувати роботу Тупицького в обхід законодавства, застосовуючи Управління держохорони і правоохоронні органи. В реальності правовий статус голови КСУ дає Тупицькому досить серйозний захист від політичного тиску".

Ярослав Божко передбачає, що далі Тупицький, швидше за все, буде викликаний на допит — з тим, щоб спробувати переслідувати його за фактом неявки за повісткою, якщо він не прийде сам. Це досить поширений виверт, що застосовується силовиками, підкреслює експерт.

Наслідки для державності можуть бути негативні

Представник Українського інституту політики Микита Трачук не сумнівається, що обшуки у Тупицького відбуваються за командою згори. І президент Володимир Зеленської точно в курсі.

"Ну, а все це — продовження протистояння Офісу президента з Конституційним судом України, яке почалося ще восени, після рішення КСУ про скасування е-декларацій. Зеленського тоді змогли переконати, що КСУ представляє для нього загрозу, що мало не переворот готує шляхом скасування ряду рішень — ключових, в тому числі для наших західних партнерів. Так що не факт що це суто внутрішньоукраїнське протистояння. Захід теж може бути замішаний", — вважає експерт.

На його думку, ми бачимо продовження конституційної кризи, паралізований КСУ. І наслідки для державності можуть бути негативні, прогнозує Микита Трачук.

"Не виключаю подальші справи щодо Тупицького, навіть його арешт з можливістю вийти під якусь велику заставу. Офіс президента намагається демонструвати свою силу. Це стосується і підозр Медведчуку (фактично взяти курс на розгром ОПЗЖ), і "заруби" з Тупицьким. ОП воює на багатьох фронтах. Але перемога, якщо і буде, то чисто ситуативна, — вважає Микита Трачук. — КСУ був до цієї влади, буде і після. Воювати з ним, намагатися поставити його під контроль — це діяти антиконституційно. І президента з його оточенням після завершення їхньої каденції (коли б це не сталося) можуть почати наздоганяти за багато що. У тому числі за ситуацію з КСУ".

Експерт не виключає, що Тупицького можуть дотиснути, змусивши офіційно скласти повноваження. Але в кінцевому підсумку у нього будуть шанси довести неправомірність дій проти нього — і, можливо, навіть повернутися у своє крісло, передбачає Микита Трачук.

Раніше портал "Коментарі" писав, чи можуть підозри Медведчуку примусити Кремль до миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини