Головна Новини Суспільство події Новий рекорд: чоловік живе з апаратом ШВЛ понад 30 років
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий рекорд: чоловік живе з апаратом ШВЛ понад 30 років

Чоловік втратив можливість самостійно дихати у 17 років

22 березня 2024, 15:26
Поділіться публікацією:

Поляк Януш Світай встановив рекорд. Чоловік живе з апаратом штучної вентиляції легень (ШВЛ) понад 30 років.

Новий рекорд: чоловік живе з апаратом ШВЛ понад 30 років

Поляк Януш Світай дихає за допомогою ШВЛ вже понад 30 років

У віці 17 років, за два тижні до свого 18-річчя, Януш потрапив у аварію, яка назавжди змінила його життя. Він вилетів з мотоцикла та вдарився головою об вантажівку, що призвело до розчавлення спинного мозку. Після шести років перебування у відділенні інтенсивної терапії, Януш був відправлений додому, де йому встановили апарат ШВЛ.

Спочатку, Януш бачив своє майбутнє безперспективним, зіткнувшись з глибокою депресією та думками про самогубство. У 2007 році, його прохання про припинення лікування спровокувало гарячі дебати в Польщі на тему евтаназії. Однак, завдяки увазі ЗМІ та підтримці спільноти, Януш отримав необхідну допомогу та засоби для поліпшення свого життя.

Одним з переломних моментів у житті Януша стала імплантація баклофенового насосу, який значно полегшив його спастичне напруження. Він також отримав доступ до спеціалізованого обладнання, зокрема комп'ютерну мишку з оральним керуванням, що дозволило йому відновити зв'язок зі світом через Інтернет та соціальні мережі.

Новий рекорд: чоловік живе з апаратом ШВЛ понад 30 років - фото 2

Януш не просто адаптувався до нового способу взаємодії з технологіями, але й перетворив свої обмеження на можливості, написавши автобіографію "12 дихань на хвилину". Ця книга стала відображенням його життєвого шляху, демонструючи непереможність духу перед обличчям найважчих випробувань. Сама назва книги символічно підкреслює ритм його існування, яке підтримується апаратом ШВЛ.

Завдяки інноваційному колісному кріслю з інтегрованим портативним апаратом ШВЛ, Януш повернув собі можливість досліджувати світ. Його подорожі не обмежуються межами Польщі; він відвідав кілька європейських країн, де зустрічався з друзями, знайденими через Інтернет, та відвідував значущі місця, які колись здавалися недосяжними. 

Продовжуючи своє освітнє та професійне зростання, Януш не зупиняється на досягнутому. Він зараз навчається в аспірантурі, спеціалізуючись на когнітивно-поведінковій терапії. Його мета – використовувати набуті знання для допомоги іншим, хто стикається з психологічними труднощами. Януш переконаний, що його досвід може служити маяком надії для тих, хто перебуває в пошуках світла в кінці тунелю.

Наразі Януш активно залучений у діяльність Фонду Анни Димної "Despite Everything", де він працює фандрейзером та аналітиком інтернет-ринку. Його зусилля спрямовані на підтримку проектів, які допомагають людям із фізичними та психологічними обмеженнями знаходити нові шляхи самореалізації та інтеграції в суспільство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини