Головна Новини Суспільство події Нові "плівки Медведчука": хто або що стоїть за витоком інформації
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові "плівки Медведчука": хто або що стоїть за витоком інформації

Журналісти оприлюднили численні переговори нібито Медведчука, які той вів з 2014 року з високопоставленими чиновниками РФ і ватажками бойовиків "ДНР" і "ЛНР"

18 травня 2021, 12:42 comments1413
Поділіться публікацією:








Кум президента РФ Володимира Путіна, український політик Віктор Медведчук влітку 2014 року активно комунікував із представниками Кремля за темою Донбасу та вів переговори з бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР". Як запевняє, робив це на прохання Путіна і тодішнього президента України Петра Порошенка. Про це йдеться в матеріалі журналістів Bihus.Info, які отримали записи телефонних розмов Медведчука.

Нові "плівки Медведчука": хто або що стоїть за витоком інформації

Нові "плівки Медведчука": хто або що стоїть за витоком інформації. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

Що стоїть за сливами в Мережу "плівок Медведчука"? Чому вони з'являються дозовано — і саме зараз? До чого це може призвести? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся за думкою експертів.

Це послаблює не Медведчука, а міжнародну позицію держави Україна

Політолог Віктор Таран вважає, що ситуація з "плівками Медведчука" викликає ряд запитань. Відповіді на які необхідно дати, перш ніж рухатися далі в політичній та іншій оцінці цих записів.

"Перше питання — чи розуміємо ми, що між "плівками Медведчука" і тими ж "плівками Деркача" (переговори людей з голосами Порошенка і Байдена), за великим рахунком, немає ніякої різниці? По-перше, неможливо встановити їх автентичність, — пояснює політолог. — По-друге, навіть якщо суто гіпотетично після низки експертиз ми встановимо, що це дійсно голоси тих чи інших людей, важливо зрозуміти — з якою метою ці плівки були передані тому ж Бігусу? І ким?"

Віктор Таран нагадує, що в лютому 2019-го саме Бігус опублікував плівки Свинарчука-Гладковського і інформацію про нібито корупцію на оборонці. Це був серйозний удар по Порошенку напередодні виборів. Справи, до речі, так і не завершені на сьогодні ...

"Якщо прослухати нинішні "плівки Медведчука", створюється враження, що бойовики т.зв. "Л-ДНР" — самостійні, непідконтрольні РФ. А це ламає той дискурс, який вибудовує українська сторона з 2014 року, доводячи, що за всіма подіями на Донбасі стоїть Росія. До того ж, судячи із записів, Медведчук видається не таким вже близьким до Путіна, — зазначає політолог. — Він нібито просто представляє інтереси президента Порошенка, інтереси України. Коли це слухаєш, знаючи, що насправді це не зовсім так, виникає питання — кому вигідно запустити такий наратив? Адже послаблює не Медведчука, а міжнародну позицію держави Україна. Для чого і кому вигідно? Відповідь, думаю, зрозуміла".

Порошенка намагаються прив'язати до токсичного Медведчука, посадити якого не вдалося, а ось видавити з країни — явно бачиться ОП кращим вирішенням проблеми

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов впевнений, що такі плівки з'являються неспроста. І підозріло своєчасно для деяких політичних гравців.

"Ми пам'ятаємо плівки щодо корупції в "Укроборонпром", які в 2019-му з'явилися якраз перед першим туром президентських виборів — і серйозно вдарили по Порошенку. І ми пам'ятаємо "плівки Деркача", які спливли в 2020-му акурат перед прес-конференцією президента Зеленського. І як за допомогою тих плівок (розмова президента України Порошенка з віце-президентом США Байденом) певні сили намагалися вдарити і по Порошенку, і по Байдену, що балотувався на пост глави Білого дому. І, судячи з інших плівок, що сплили нещодавно, глава Офісу президента Андрій Єрмак обіцяв особистому адвокату Трампа — Руді Джілуіані, який виступав як приватна особа, що Зеленський згадає "плівки Деркача". І рік тому, в травні-2020 року, Зеленський, дійсно говорив, що дасть прокуратурі завдання "розібратися". З тих пір багато чого змінилося, Деркач потрапив під санкції США, визнаний там російським агентом. Там, але чомусь не у нас, де він залишається нардепом", — зазначає Валерій Димов.

На його думку, поява "плівок Медведчука" напередодні чергової прес-конференції Зеленського — точно не випадковість.

"Тепер уже бачимо, що Порошенка намагаються прив'язати до токсичного Медведчука, посадити якого не вдалося, а ось видавити з країни — явно бачиться ОП кращим вирішенням проблеми. У самих плівках, до речі, немає нічого особливого, — вважає експерт. — Роль Медведчука в комунікаціях між Києвом-Москвою-ОРДЛО можна порівняти з роллю кабелю, який проклали в 1962 році під час Карибської кризи. Тоді він потрібен був, щоб налагодити комунікацію між СРСР і США, які поставили світ на межу Третьої світової війни. А в 2014-му — щоб мати посередника в україно-російському конфлікті, який Кремль називав і називає "внутрішньоукраїнським". Причому посередника цього обрав не Порошенко, а Путін. Сказав — буде Медведчук. І все"

Валерій Димов нагадує, що в квітні-травні, коли РФ намагалася створити Новоросію, а Держдума надала російським військам можливість для вторгнення, до України хлинуло багато посередників, в тому числі з ЄС. Вони хотіли адаптувати наші процеси, накладаючи на них кальку саме внутрішніх конфліктів. Не хотіли називати речі своїми іменами. Боялися. І Києву доводилося лавірувати між тиском Кремля і "хотєлками" Заходу вирішити все швидше — і за наш рахунок.

"Заходу потрібен був хтось, хто міг комунікувати з Путіним. І такою людиною став Медведчук, — пояснює експерт. — А потім цей "кабель" між Києвом і Москвою уявив себе серйозною людиною. До нього ж зверталися для вирішення проблем переговорів, в тому числі зі звільнення заручників. Медведчук став використовувати свою роль для зростання політичного впливу, ваги. Але депутатом став, зазначу, не за Порошенка, а за Зеленського. І фракцію чималу в Раду провів саме під час дострокових виборів, у вельми сумнівний спосіб призначених все тим же Зеленським. Ну, а тепер саме команда Зеленського, думається мені, використовує дуже умовну прив'язку Порошенка до Медведчука, щоб зайти на патріотичне поле, яке "слуги" намагаються "віджати" у "Європейської солідарності", показуючи, що тільки вони нібито воюють з Путіним".

Раніше "Коментарі" писали, чи можливо видворення Медведчука з України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини