Головна Новини Суспільство події Нове засідання РНБО: хто може потрапити під удар
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове засідання РНБО: хто може потрапити під удар

Експерти розповіли порталу "Коментарі", чого можна очікувати від сьогоднішнього засідання РНБО, щодо кого можуть бути введені санкції, а також про ефективність подібних обмежень вцілому

11 березня 2021, 11:21
Поділіться публікацією:

У засобах масової інформації з'явилася інформація, що засідання Ради з національної безпеки і оборони (РНБО) відбудеться сьогодні, 11 березня. Останнім часом кожне з таких засідань — санкції і сенсації. Чого чекати від цього? Хто і чому може потрапити під удар? Що заважало раніше використовувати РНБО в такому ключі? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Нове засідання РНБО: хто може потрапити під удар

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Володимир Зеленський вийшов на стежку війни з опонентами

Очевидно, що президент Зеленський вийшов на стежку війни з опонентами, прикриваючись запитами суспільства на усунення проросійських сил в Україні — інформаційно та фінансово. А головним інструментом для таких дій обраний РНБО, відзначає експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський.

"Чому РНБО не використовували так раніше? Напевно, просто не знали, що так можна. Як мем — а що, так можна було? З точки зору законності все більш-менш дотримано. Втім, тут глава держави більш озирається на запит суспільства і бажання зміцнити свої ослаблі останнім часом позиції", — підкреслює експерт.

Він нагадує, що раніше голова РНБО Данилов запевняв, що говорити про подальше закриття медіа (як раніше зробили з пулом каналів Козака-Медведчука) поки не варто. Мовляв, потрібні вагомі аргументи, щоб це робити.

"Так що рішення про санкції проти будь-яких каналів навряд чи можливо найближчим часом, — вважає Владислав Дзівідзінський. — Зате, як попереджав все той же Данилов, є ймовірність активізації з повернення державі майна, яке спритні люди "прихватизували", починаючи з 90-х. У тому числі надр. Так що телеканали — не все, що захочуть забрати у людей, які асоціювалися з Медведчуком. І продовження ударів по бізнесу, думаю, буде. Тим більше, що така активність Зеленського і РНБО, схоже, підтримана нашими західними партнерами. Перед кожним засіданням Ради нацбезпеки і оборони президент, як людина з шоу-бізнесу, тримає інтригу. Але дещо вже відомо. Наприклад, що планується зняти військові та почесні звання з громадян, які зрадили Україну і перейшли на бік агресора. Так що продовжиться зачистка людей з "біло-синього табору", з оточення Януковича. Щоб показати, хто залишився "біло-синім", хто розтікся різними партіями, що може загрожувати їм. Не виключаю санкції щодо керівництва Укроборонпрому — у світлі інформації про нібито продаж українського озброєння для Росії через посередників".

Що стосується санкцій проти олігарха Фірташа (облгази, телеканал "Інтер"), можливість яких обговорюється в інформаційному просторі, то Владислав Дзівідзінський сумнівається, що їх можуть ввести сьогодні.

"Думаю, сьогодні питання Фірташа, включаючи облгази і "Інтер", підніматися не буде. На мою думку, поки не підготована відповідна доказова, правова та інформаційна база для цього", — пояснює експерт.

Санкції схожі на спроби відвернути увагу українців

Адвокат, кандидат юридичних наук громадський діяч Сергій Войченко зізнався: "Як на мене, кожне засідання РНБО і його результати останнім часом більше схожі на шоу-програму. Навіть сам Медведчук сказав, що ці санкції на нього ніяк особливо не вплинули і на олігархів, щодо яких їх ввели і власників каналів теж. Але вплинули на людей, які працювали в компаніях, на журналістів, членів їхніх сімей. Тобто, результатом всього цього є те, що люди залишилися без роботи. Як то кажуть: в Україні пани б'ються, а у холопів чуби тріщать. Я б не називав це сенсаціями також і тому, що це більше схоже на спроби відвернути увагу українців. Неодноразово вже наводив приклад, що коли людям приходять платіжки, вони дивляться на них, потім дивляться засідання РНБО і думають: а може це проти них ввели санкції і їм не сказали, що вони в чорному списку".

Говорячи про те, хто може потрапити під удар і чому, Сергій Войченко задається питаннями: "Чи будуть введені санкції щодо компаній, які брали участь в будівництві Кримського моста? Ми пам'ятаємо скандали і розслідування стосовно колишніх чиновників, компанії яких були причетні до цього. Як щодо людей, які мають бізнес в Росії?"

На його думку, гадати можна довго, тим більше, що складно передбачити дії людей, які не зовсім діють в рамках закону.

"Я вважаю, що такими рішеннями РНБО, швидше за все, намагаються спалити мости і поглибити протистояння. Звертаю увагу, що перші санкції були введені понад місяць тому. Але якщо ми запитаємо українців, які зміни вони відчули, то більшість відповість, що — ніяких. Це не вплинуло ні на українську економіку, ні на життя звичайних людей, — підкреслює Сергій Войченко. — Раніше РНБО заважав прагматизм і можливість все ж домовлятися, адже ми розуміємо, що будь-які конфлікти можна вирішити двома шляхами. Один зі шляхів — це силовий, який використовував Азербайджан, щоб повернути собі частину території, яку у них відібрали, а тридцятирічні переговори ні до чого не приводили. Інший шлях — переговори. При цьому, введення санкцій лише поглиблює кризу і все більше підштовхує сторони до силового вирішення питання. Тому попередня влада все ж намагалася зробити це дипломатичним шляхом, маючи до того ж комерційні інтереси, що ні для кого не секрет. І, звичайно, не варто забувати, що перебування при владі рано чи пізно закінчується. Відповідно, коли Зеленський і його оточення стануть попередниками — проти них вже накатаною також зможуть використовувати РНБО. А чому ж їм можна було, а іншим ні !?".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що Разумков пояснив свою позицію щодо санкцій проти телеканалів NewsOne, Zik і "112 Україна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини