Головна Новини Суспільство події "Жодних паперів": Кабмін спрощує митні процедури – як це допоможе армії
commentss НОВИНИ Всі новини

"Жодних паперів": Кабмін спрощує митні процедури – як це допоможе армії

Уряд поставив собі за мету - створити найшвидшу митницю у світі

19 березня 2022, 12:10
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо максимального спрощення всіх митних процедур. Експерти оцінили ухвалені рішення для видання "Коментарі".

"Жодних паперів": Кабмін спрощує митні процедури – як це допоможе армії

Митниця. Фото: з відкритих джерел

Ми прибрали дорожні покажчики – орки заблукали. Давайте усунемо формальності у митниці – товари потраплять у країну

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривоніс зазначає:

"Єдиний шанс швидко перемогти – це прибрати бюрократію, яка вилізла зараз на всіх фронтах. І митниця (товари для армії, територіальної оборони та населення не можуть потрапити до отримувачів), і "військкомати" (записують на папірці та везуть "до Києва"), і податкова (слід довго чекати, щоб погодили відкриття рахунку для отримання гуманітарної допомоги) – це все приклади, як бюрократія перешкоджає нашому поступу вперед. І під час війни, і після неї".

За словами експерта, вже двадцять років ми говоримо про "принцип гільйотини" у регуляторній сфері, але так його й не застосували.

"Наразі є можливість прибирати все, що заважає, – наголошує він. – Навіть якщо це може мати певні ризики, на думку виконавців. Потрібно просто прибирати. Ми прибрали дорожні покажчики – орки заблукали. Давайте усунемо формальності у митниці – товари потраплять у країну. Посилки, пішоходів чи легковий транспорт взагалі сенс на час війни винести з-під контролю митниці".

Тим, хто спробує звинувачувати, що це буде потік контрабанди, Андрій Кривоніс відповідає – нехай контрабанда буде з'їдена чи вжита в Україні, аніж потенційний голод та колапс.

"Чим швидше ми зможемо отримувати з-за кордону те, що потрібно та вивозити з країни те, що дозволить нашим підприємцям заробити для розвитку тут, тим швидше ми зможемо говорити про відновлення економіки", – резюмує експерт.

Зараз і гуманітарні, і військові вантажі, які йдуть до нас із Заходу, будуть проходити митницю набагато швидше

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков позитивно ставиться до спрощення митних процедур.

"Не секрет, що вони у нас були забюрократизовані, корумповані і таке інше, – пояснює він. – Зараз і гуманітарні, і військові вантажі, які йдуть до нас із Заходу, проходитимуть митницю набагато швидше. Так, можливі зловживання, спроба когось підсунути комерційні вантажі під виглядом чогось іншого… Навряд чи цього вдасться уникнути. Але потрібно виходити з того, що для нас у пріоритеті".

А у пріоритеті, наголошує Олексій Плотніков, – вантажі, які допомагають нам уникнути гуманітарної катастрофи, а також перемогти у війні.

"Ну, а махінаторів, звичайно, слід карати максимально суворо", — упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Мінсоцполітики пояснили, як отримати пенсії та грошову допомогу під час воєнного стану.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини