Головна Новини Суспільство події Нідерланди повернули Україні унікальні археологічні знахідки: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Нідерланди повернули Україні унікальні археологічні знахідки: подробиці

Загалом 8 артефактів було незаконно вивезено з України

21 березня 2024, 16:00
Поділіться публікацією:

До України повернули вісім археологічних предметів, які були незаконно вивезені до Нідерландів у березні минулого року.  Артефакти, серед яких наконечники списів та стріл, що належать до різних культур і регіонів України, датуються періодами від римських часів до Середньовіччя. Їхня історична вартість і значення для української культурної спадщини безсумнівні. Передача відбулася за участі Альфреда Руса, директора Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів, який особисто передав цінні предмети посольству України.

Нідерланди повернули Україні унікальні археологічні знахідки: подробиці

Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

Артефакти були знайдені на кордоні Нідерландів, і після детального дослідження експертами з музею у Лейдені та Національного музею історії України було встановлено, що вони були вивезені з України незаконно. Це рішення стало важливим кроком у збереженні української культурної спадщини.

Нідерланди повернули Україні унікальні археологічні знахідки: подробиці  - фото 2

Альфред Рус зазначив, що в часи війни та конфліктів часто виникають спроби незаконно придбати чи вкрасти цінні предмети. Повернення артефактів Україні не лише відновлює історичну справедливість але й є символом міжнародної солідарності у захисті культурної спадщини.

Радник-посланник Посольства України в Нідерландах Анатолій Соловей підкреслив, що повернення цих предметів є не лише актом відновлення втрачених культурних цінностей, але й відкиданням спроб Росії знищити українську ідентичність і історію. В цьому контексті, кожен повернутий артефакт є доказом багатовікової історії та культури України, яка продовжує вистояти у випробуваннях сьогодення.

“Повернення Україні цих об’єктів культурної спадщини є важливою дією в контексті збереження української спадщини, а також символічною подією у контексті відновлення справедливості. Росія веде геноцидну війну в Україні та намагається позбавити український народ самого права на існування. Російська пропаганда вже давно зайнята тим, що намагається переконати світ у тому, що української нації не існує. Тож передача сьогодні саме Україні цих артефактів – фактично зброї, руйнує ці російські токсичні наративи. Адже всі ці предмети були виготовлені руками предків українців, які сьогодні б'ються з агресором на полі бою”, — сказав Соловей.

Нідерланди повернули Україні унікальні археологічні знахідки: подробиці  - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини