Головна Новини Суспільство події Небезпечна спека в Європі: які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Небезпечна спека в Європі: які можуть бути наслідки

Температури в Європі піднімаються до таких висот, що організм людини не в змозі впоратися з таким навантаженням

22 квітня 2024, 17:30
Поділіться публікацією:

Європа зіткнулася з небаченими кліматичними викликами. Згідно з останніми даними Служби моніторингу клімату ЄС Copernicus та Всесвітньої метеорологічної організації, континент пережив найжаркіший період за всю історію спостережень, з високим ризиком для здоров'я і добробуту громад.

Небезпечна спека в Європі: які можуть бути наслідки

Небезпечна для здоров'я спека посилюється в Європі

Жаркий липень минулого року приніс з собою екстремальний тепловий стрес, що зачепив 41% південної Європи — це найбільша площа, що коли-небудь фіксувалася. Смертність від спеки зросла на 30% протягом останніх двох десятиліть, а липнева спека 2023 року в Італії спричинила на 7% більше смертей порівняно з середнім показником.

Не тільки спека стала проблемою. Збільшення температур веде до інших екстремальних явищ. Наприклад, більш тепла атмосфера здатна утримувати більше вологи, що призводить до сильніших злив і викликає повені, як це сталося у Словенії, де постраждало 1.5 мільйона людей. Крім того, збільшення температур спричинило рекордні лісові пожежі у Греції та стрімке танення Альпійських льодовиків.

Карло Буонтемпо, директор Служби зміни клімату Copernicus, підкреслив непередбачуваність і масштаб нових кліматичних явищ: "Деякі з подій 2023 року застали нас зненацька своєю інтенсивністю та швидкістю настання."

У відповідь на зростаючі температури, використання кондиціонерів зросло, однак, як вказує Світовий банк, такі пристрої вже спричиняють до 10% усіх глобальних викидів парникових газів, ускладнюючи проблему, яку вони мають вирішувати.

Аномальна спека, яка огорнула Європу, — це не лише сигнал до негайних дій, а й чітке свідчення того, що кліматичні зміни вже не обмежуються лише теоретичними моделями, а мають реальний вплив на життя мільйонів. Настав час діяти рішуче та невідкладно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини